Göte Jakobsson har fått jordbruksmaskiner för 2,5 miljoner stulna Foto: SVT

Lantbrukare vill se krafttag mot stölder på landsbygden

Publicerad

Det krävs politiska åtgärder för att komma tillrätta med alla stölderna på landsbygden. Det kravet kommer från jordbrukaren Göte Jakobsson som tillsammans med sina bröder har en gård i Guterud utanför Säffle. Flera gånger har de drabbats av stölder.

– Det är viktigt att det blir uppmärksammat, det är ett stort behov som finns, speciellt på landsbygden i och med att det blir längre och längre till polisen, säger han.

Den stora chocken var när en traktor och teleskoplastare stals från gården en söndagsmorgon för tre år sedan.

De gjorde en polisanmälan direkt de upptäckte det och trodde att polis och tull skulle samarbeta och sätta in de resurser som fanns i jakten på gårdens stulna maskiner som hade ett värde på cirka 2,5 miljoner kronor. Men de fick veta att det krävdes åklagarbeslut för att få göra riktiga kontroller med genomlysning av misstänkta fordon vid gränsen. Och åklagaren började inte arbeta förrän på morgonen dagen därpå.

Val 2018 – #dinröst

– Vi trodde ju att myndigheterna skulle varsko tullen så att de håller ögonen öppna, men så fungerar det inte. Om det varit en bank någon rånat på 2,5 miljoner hade det varit full rulle, men här var det ju bara maskiner.

”Nästa gång kommer de kanske med vapen”

Efter en tid kom traktorn tillrätta och företaget har nu köpt tillbaka den från försäkringsbolaget, nettokostnaden blev cirka 200 000 kronor plus allt arbete med polisanmälan och försäkringskontakter.

Göte Jakobsson tycker att rättssystemet inte alls fungerat som det borde och att utveckling varit skrämmande.

– Nu stal de traktorer, nästa gång kommer de kanske med vapen... det är inte främmande.

Hoppas på politiska åtgärder

Göte Jakobsson välkomnar att politikerna nu tar upp frågan om brott och straff.

– Det är bara att hoppas att det blir någonting så det inte bara är en valgrej utan att det verkligen händer något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet