Se när Kim Plunteman och Selma Gamaleldin möts. Foto: SVT/Mötet

Läraren: ”Begreppet hen förvirrar barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Selma Gamaleldin vägrade kalla en elev för hen – och blev senare uppsagd. Hon menar att det finns två biologiska kön och två pronomen kopplade till dem: Han och hon. I SVT:s Mötet träffar hon Kim Plunteman som har hen som pronomen.

– Det blir kränkande för mig. Du går emot mig som person då, säger Kim Plunteman i Mötet när Selma Gamaleldin inte vill säga hen.

Selma Gamaleldin, som också är engagerad i Kristna värdepartiet, arbetade som lärare när hon blev uppmanad att använda pronomenet hen. Hon vägrade. 

Selma Gamaleldin blev senare uppsagd från skolan, och har kommenterat fallet i såväl medier som i en facebookvideo som fått stort spridning. 

– Det finns människor som känner sig som allt möjligt, som ett djur eller som spindelmannen. Det funkar inte. Vi kan inte ha ett påhittat pronomen för varje enskild person i världen utan vi förhåller oss till biologi, säger hon i Mötet.

”Hen är ett komplement”

Hon möter Kim Plunteman, fritidspolitiker för Socialdemokraterna, som identifierar sig både som man och kvinna och har hen som pronomen. Kim Plunteman vill att barn själva ska få bestämma vilka pronomen de ska ha, och menar att det ökar självkänslan och tryggheten hos barnet.

– Det är inte att vi tar bort hon eller han, det är ett komplement till människor som inte känner sig som varken man eller kvinna, säger Kim Plunteman.

Se hela Mötet måndag 4 oktober klockan 21:45 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.