Lärarförbundet kräver besked av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Socialstyrelsen rekommenderat att gravida ska klassas som riskgrupp för covid-19 kräver nu Lärarförbundet besked av regeringen att även gravida ska rätt till ekonomisk ersättning av staten om man inte kan vara på jobbet på grund av pandemin.

I förra veckan meddelade Socialstyrelsen att gravida mellan vecka 22 och 36 bör klassas som riskgrupp då kvinnor med en covidinfektion riskerar att föda för tidigt.

Beskedet skulle teoretiskt också innebära att gravida, precis som andra riskgrupper som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, skulle ha rätt till ersättning från staten om man tvingas stanna hemma från jobbet.

Kan inte jobba hemma

Lärare är en yrkesgrupp där många inte kan jobba hemifrån och på Lärarförbundet har man blivit nedringd av oroliga medlemmar efter Socialstyrelsens besked.

– Det är många gravida medlemmar som hört av sig med stor oro, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Man är så klart orolig för att utsättas för smitta och vilka konsekvenser det kan få för fostret, men också för sin ekonomi och att det inte finns några tydliga besked för vad som gäller.

Ännu inga besked från regeringen 

Regeringen beslutade i fjol om tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 och därför måste avstå från att arbeta. Ersättningen ligger för närvarande på 810 kronor om dagen, före skatt. Men, än så länge har regeringen inte gett några besked om huruvida också gravida kommer att omfattas av stödet.

-Vi kräver att gravida ska få ta del av riskgruppsersättningen från vecka 22. Det finns ingen anledning till att gravida ska behandlas annorlunda än andra riskgrupper, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Vi vill att regeringen är tydlig och ger i uppdrag till Försäkringskassan att verkställa det.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uppger för SVT Nyheter att regeringen arbetar med frågan.

– Socialstyrelsen har nu infört gravida till listan för riskgrupper. Regeringen arbetar nu på att ta fram en lösning, säger han i ett skriftligt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.