Foto: TT/Montage

”Tydligt att regeringen sätter skolan först”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets ordförande är positiv till regeringens planerade satsningar på skolan.

– Det är tydligt att regeringen sätter skolan först i sin budget. Det visar på krisinsikt att statsministern beskriver lärarbristen som en nationell lärarkris. Det är viktigt, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Inte förvånande välkomnar hon satsningen på tre miljarder kronor till högre lärarlöner.

– Det här är notan som betalas av staten för försummelse av lärarlönerna under lång tid.

Satsningen är helt nödvändig för att kunna locka fler till läraryrket, enligt Sirén.

Lämnade namnlista till Fridolin

– Tidiga insatser, fler speciallärare, förskolesatsningar – allt förutsätter att lärare finns och vi vet att de inte är tillräckligt många. Så man gör viktiga och riktiga saker, men utan att höja lönerna kommer lärarbristen att bestå, säger Eva-Lis Sirén.

Barngruppernas storlek i förskolan är överst på föräldrarnas lista över orosmoment när Skolverket frågar. Därför är pengarna till mindre grupper en riktig prioritering, enligt Eva-Lis Sirén.

– Det finns ett väldigt starkt tryck i den frågan och vi har nyligen överlämnat en lista med 23.000 namn till Gustav Fridolin. Man måste förstå att vi måste satsa tidigt så att mängder av resurser inte går till att lappa och laga senare, säger hon.

Väcker besvikelse

Regeringens utfästelse om höjda lärarlöner gäller från och med 2016, och det har redan väckt besvikelse:

– Jag är säker på att våra medlemmar hade hoppats på att det skulle komma tidigare. Det betyder att huvudmännen har ett stort ansvar för det som sker 2015, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Ser du en risk för att 2015 blir ett mellanår lönemässigt?

– Det får det inte bli. Och därför behöver vi samtala med utbildningsministern och departementet redan nu för att reda ut hur det inte ska bli det, säger Bo Jansson.

”Riskerar en svekdebatt”

Men regeringen måste också klargöra villkoret för de tre miljarderna, nämligen att ”parterna tar ansvar för att påtagligt prioritera höjda lärarlöner”.

– Jag vill veta vad det innebär. Kommunerna och friskolorna får inte backa undan, utan detta måste säkras. Annars riskerar regeringen en svekdebatt.

Ytterligare en punkt som måste klargöras är om alla lärare avses, eller om vissa lärargrupper ska prioriteras, fortsätter Bo Jansson.

– Vi vet ju att det är en skriande brist på lärare i vissa ämnen. Samtidigt har man talat om att lyfta hela gruppen, och frågan är hur ekvationen ska gå ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet