Läraroro inför skolstarten: ”Känns inte säkert”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i landet har nått rekordhöga nivåer inför den stundande skolstarten. Bland lärare är oron nu stor för hur det kommer att påverka personalbortfall och undervisning.

– Det är med stor oro vi går in i det här, säger David Gustafsson, lärare på Bäckahagens skola i Bandhagen.

Förra veckan rapporterades 23 000 nya smittade på ett och samma dygn i Sverige. Siffran är den högsta i landet sedan pandemins början. Samtidigt ska nu 1,5 miljoner grundskole- och gymnasieelever tillbaka till skolan efter jullovet.

Bland lärare är oron stor för hur smittläget kommer att påverka både undervisningen och arbetsmiljön.

– Jag och många andra känner en stor oro inför smittspridningen. Dels om vi kommer att bli sjuka, men också om många elever kommer att bli sjuka. Och när lärare blir sjuka, vilka går in i klasserna då? Det blir ju vi som är friska och kvar. Det blir en hög arbetsbelastning och det är med stor oro vi går in i det här, säger David Gustafsson, lärare på Bäckahagens skola i Bandhagen, till Morgonstudion.

”Känns inte säkert”

Han pekar bland annat på att en redan ansträngd grundbemanning, små klassrum, stora elevgrupper och slimmade personalstyrkor gör det svårt att hålla sig till restriktionerna i praktiken.

– Just nu känns det inte säkert. Det är förvånande att vi inte har fått mer stöd och hjälp inför skolstarten nu när smittan har förändrats, säger David Gustafsson.

Enligt skolminister Lina Axelsson Kilhbom (S) är det ”en svår frågeställning” där ett stort ansvar ligger på vårdnadshavare att hålla barn hemma vid symptom. Men också på arbetsgivarna att säkerställa arbetsmiljön i skolorna.

– Jag delar den oron med dem och jag förstår att den finns där. Vi är ju i ett läge med skenande smittspridning samtidigt som vi ser att fler och fler är vaccinerade. Så det här är en svår ekvation vi har att jobba med, säger hon i Morgonstudion.

Inte aktuellt att stänga skolor

Det finns i dagsläget inga planer på att stänga skolorna i landet. Däremot kan huvudmannen i dialog med smittskyddsläkare fatta beslut om att stänga ned en klass, årskurs eller skola vid smitta.

Lina Axelsson Kilhbom betonar att läget är ett annat jämfört med förra året då ingen var vaccinerad.

– Det sista vi ska stänga är skolan. Det får fatala konsekvenser för många unga. Yngre elever kan inte var ensamma och då kan man inte heller göra så att halva Sveriges befolkning ska vara hemma och vabba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.