Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om oron inför skolstarten i Umeå i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Risk för personalbrist inför skolstarten i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är med viss oro som skolor i länet nu förbereder sig för skolstarten till veckan. Smittläget är svårtbedömt. Flera kommuner är oroliga för personalbrist inom skolan.

– Vi är förberedda på att det kan bli påverkan på verksamheten, vi får se om den blir stor eller liten, säger Mikael Rombe, skolchef i Storuman.

I Storuman är man enligt Mikael Rombe mycket sårbara för personalbortfall i och med att vikarierna som finns är få.

– Hamnar vi i ett läge där vi måste stänga förskolan för att vi inte har personal måste ju även föräldrar stanna hemma och då blir det verkligen stor påverkan, säger Mikael Rombe.

Ansträngd personal

Det här problemet delar man med andra små kommuner i Västerbottens inland.

– Vi har varit kort om folk under en lång tid och de som varit friska har fått jobba hårt, säger Christer Staaf, skolchef i Vilhelmina.

Att låta testa elever inför skolstart är något som diskuterats. I Norge testas alla skolbarn och lärare inför skolstart. I Vilhelmina menar Christer Staaf att masstestning inom ramen för skolans verksamhet inte är realistiskt.

– Vi har inte möjlighet att klara det och sjukvården är ju ansträngd så det är inte möjligt att få hjälp med testning därifrån.

Erfarenhet av testning

I Lycksele har man erfarenhet från fjolåret av att i stor skala testa personal.

– Vi upptäckte då några som var smittade utan att ha symptom. Vi tyckte att det blev ett lugn i skolverksamheten i och med testningen, säger Samuel Lundström, skolchef i Lycksele.

Men det är inte aktuellt att göra någon storskalig testning vid årets skolstart.

– Vi har funderat på screening i samråd med smittskydd men har kommit fram till att vi inte ska göra det. Det är hårt tryck på testverksamheten och det viktigt att sjukvård och äldre går först. Dessutom har dom flesta i vår personal fått två sprutor och många elever har ju också fått vaccin.

Testlager på vissa skolor

I Storuman menar skolchefen att det känns som en omöjlig uppgift att testa alla elever så kort inpå skolstart. Däremot har några skolenheter i kommunen har ett lager med snabbtester sen förra året.

– Framförallt var det skolor med långa avstånd där elever åker buss där man ansåg att det var bra att ha beredskap för att testa. Men under fjolåret hamnade vi aldrig i det läget då vi inte hade inte den typen av smittutbrott, säger Mikael Rombe.

Hör Christopher Granberg, biträdande utbildningdirektör i Umeå, om oron inför skolstarten i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet