Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väldigt få erbjuds möjligheten att vaccinera sig mot covid-19 i vår – länets vaccinsamordnare berättar varför i klippet. Foto: SVT

Extremt få erbjuds vaccin mot covid-19 i Västerbotten i vår – fem miljoner kronor avsatt

Uppdaterad
Publicerad

Vårens vaccinationer mot covid-19 i Västerbotten är i full gång – men denna gång är det väldigt få som prioriteras. Är du ung och vill vaccinera dig ändå krävs särskilda skäl, läkarintyg och pengar ur egen ficka.

– Vi utgår från folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger länets vaccinsamordnare Dan Thorn.

Vårens dos rekommenderas alla som fyller 80 år i år eller är äldre och till personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser, exempelvis hemtjänst.

– Det är en skör grupp som kanske är multisjuka, säger vaccinsamordnare Dan Thorn.

Coronaviruset i Västerbotten

Avsatt fem miljoner kronor

Från årsskiftet är det regionerna själva som bekostar covidvaccineringarna eftersom ersättningen från staten utgått. Region Västerbotten har avsatt fem miljoner kronor för vårens doser.

– Det är gratis för målgruppen att vaccinera sig. Vaccinet i sig är gratis under det här året, säger Dan Thorn.

Svårt som ung att få vaccin

Som ung krävs särskilda skäl och läkarintyg för att få vaccinera sig i vår.

– De som kan få ett vaccin utöver målgruppen är personer där läkare gör en medicinsk bedömning. Då måste man själv betala för själva stickavgiften, säger Dan Thorn.

Missförstånd uppstod med vykort

Regionen valde att informera om vårens vaccinationer genom att skicka ut vykort till personer som är 80 år eller äldre. Det har i samband med detta uppstått förvirring kring vad som gäller.

– Vi har fått veta att en del tolkat vykortet som att man inte behöver vaccinera sig i vår om man vaccinerade sig inför vintersäsongen, men det stämmer inte. För att avstå vaccinationen i vår ska man både ha vaccinerat sig i höstas och veta att man har haft covid-19 efter den 1 oktober 2023, säger Dan Thorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet