Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade man inte varit vaccinerade hade det säkert varit betydligt värre” – hör smittskyddsläkaren Gunilla Persson om läget inom vården. Foto: SVT

Ansträngt läge på Norrlands Universitetssjukhus – fler behöver vård för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har det varit ökad smittspridning av covid-19 i Västerbotten. Detta belastar Norrlands universitetssjukhus i Umeå då fler personer behöver vård. På infektionskliniken är det överbelagt.

– Det är besvärligt läge och väldigt många behöver vård för covid, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.

För två veckor sedan var det runt 25 patienter inskrivna på Norrlands Universitetssjukhus med covid-19 – nu är antalet patienter nere på 15. Men läget är fortfarande ansträngt.

– Vi har inte sängplatser till att ta hand om alla, patienterna vårdas på andra avdelningar. Det är konstanta överbeläggningar, säger Johan Rasmuson, överläkare Infektionskliniken.

Även i Skellefteå är situationen på sjukhuset fortfarande tuff med överbeläggningar. Men i Skellefteå ser man att antalet inlagda med covid har minskat.

– Det jag oroar mig över är att det har varit ett belastat läge sedan oktober. Det sliter på oss, säger Camilla Andersson, områdeschef närsjukvård Skellefteå.

Behöver inte intensivvård

Det är främst äldre som söker vård efter att ha smittats av covid-19, men majoriteten behöver inte intensivvård.

– Det är feber några dagar, svårt att få i sig mat och dryck. Men även om man inte blir så svårt sjuk behöver man komma till sjukhus, säger Gunilla Persson.

Kan bli ännu tuffare

Smittspridningen av covid-19 har planat ut de senaste två veckorna och smittskyddet hoppas nu att antalet bekräftade fall ska minska.

Alla som är i riskgrupp uppmanas att vacccinera sig om man inte redan gjort det. Från och med den 4 december kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för vaccination mot covid-19.

Hör smittskyddsläkaren Gunilla Persson om det ansträngda vårdläget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.