Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Upp till 33 gånger högre risk för blodpropp första månaden efter covid” – hör överläkaren på hjärtcentrum, vid Norrlands universitetssjukhus, berätta om studien. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Kraftigt ökad risk för hjärtsjukdom efter covid – Umeåforskaren: ”Överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

För de som haft covid-19 ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt efter insjuknandet och ovaccinerade har en högre risk för hjärtrytmrubbningar. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

– Det är överraskande att risken kvarstår så lång tid efter infektion, säger överläkaren Ioannis Katsoularis.

Om man insjuknat i covid-19 är risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar förhöjd upp till ett halvår efter infektionen.

Risken är störst under de första två till fyra veckorna efter infektionen.

– Andra riskfaktorer spelade också in. Om man var äldre och hade andra sjukdomar eller svår covid som krävde sjukhusvård, säger överläkaren Ioannis Katsoularis.

Vaccin gav effekt

Risken att drabbas var större under den första pandemivågen jämfört med den andra och tredje. Anledningen tycks vara att ovaccinerade personer hade en högre risk att få hjärtrytmrubbningar efter infektionen.

– Det är viktigt att vaccinera sig mot olika sjukdomar, det finns evidens för att ”extra-doser” har effekt, säger Ioannis Katsoularis.

Mycket data

Studien är en av de största i sitt slag och har inkluderat alla individer som testat positivt från att pandemin börjat till maj 2021, totalt 1 miljon personer. Ytterligare 4 miljoner personer utan covid-19 tjänade som testgrupp.

– Vi var snabba på att hämta ut data från Socialstyrelsen och har jobbat med det här sedan första pandemivågen, säger Ioannis Katsoularis.

Hör läkaren och forskaren om studien och vikten av vaccinering i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.