Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, svara på tre frågor om höstdosen och hur man bör tänka kring den. Foto: Stefan Brännström

Alla vuxna i Västerbotten erbjuds uppdaterat covidvaccin

Publicerad

Alla personer i riskgrupp och som är över 65 år kommer att rekommenderas att ta en höstdos av vaccin mot covid-19. När den gruppen är vaccinerade kommer alla över 18 år erbjudas det uppdaterade vaccinet.

– Om det var jättelänge sedan man tog en spruta. Kanske man ska överväga och ta en för att boosta immunförsvaret, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

I oktober kommer ett uppdaterat covidvaccin som ska skydda bättre mot den nya varianten Eris. Personer i riskgrupp och som är över 65 år kommer att uppmanas att vaccinera sig och kommer att prioriteras.

I Västerbotten kommer regionen genomföra vaccineringen i november samtidigt som man vaccinerar mot säsongsinfluensan.

– Smittspridningen av covid-19 och influensa väntas bli som störst under vintern. Att vaccinera sig strax innan vintersäsongen ger skydd när det behövs som mest, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Alla vuxna kommer att erbjudas

Efter att den gruppen erbjudits vaccin kommer det finnas möjlighet att boka tid för höstdosen på hälsocentralerna för alla över 18 år.

– När vi vet att vi vaccinerat tillräckligt många släpper vi på den stora massan. Vi tror att det kan vara tillgängligt för alla i december, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

– Vi tror inte att det kommer att bli ett jättestort tryck med folk som vill vaccinera sig.

Vaccinsamordnaren menar att man själv måste avgöra om man ska ta en till dos vaccin.

– Om det var jättelänge sedan man tog en spruta kanske man ska överväga och ta en för att boosta immunförsvaret. 

I klippet: Hör Ronny Lestander svara på tre frågor om den nya covidvarianten, och hur man ska tänka kring vaccination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.