Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya covid-varianten finns i Sverige. Hör nye statsepidemiologen Magnus Gisslén om hur skyddade vi är mot ”Eris” – och vilka symtom man kan vänta sig vid smitta. Foto: SVT

Nya coronavarianten Eris är här – det här behöver du veta

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronavarianten Eris finns nu i Sverige. Den verkar dock relativt snäll och orsakar oftast bara milda symtom.

– Det finns ingen anledning att tro att den ger en svårare sjukdom, säger professor Magnus Gisslén, som tillträder som ny statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i september.

Den nya varianten, EG.5 som även kallas Eris, har bekräftats i 51 länder, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Den visar också att det är en stadig ökning av fall som smittats av Eris. I Sverige har man hittills bekräftat ett 30-tal fall, uppger Folkhälsomyndigheten.

– I Sverige är ungefär 10 procent av de fall som hittats de senaste fyra veckorna av den nya varianten, det är mest personer som ligger på sjukhus eller bor i äldreboende som har provtagits, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och tillträdande statsepidemiolog på Follkhälsamyndigheten, i Morgonstudion.

Håller ett extra öga

Han säger dock att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen av antalet fall.

EG.5 är vanligast i Kina och USA just nu men WHO utesluter inte att det kan bli den variant som dominerar globalt i höst och vinter.

– Det är därför WHO håller ett extra öga på Eris, men vi har ingen anledning att tro att det är en allvarligare variant än tidigare, säger Magnus Gisslén.

Eris är en ny undervariant av det gamla omikronviruset.

– Vi vet inte så jättemycket om det, men vi vet vilka mutationer den har. Att viruset muterar är en förutsättning för att det ska fortsätta kunna spridas. Det är ett naturligt förlopp.

Inga restriktioner

Magnus Gisslén menar att vi i regel har ett gott skydd även mot det nya coronaviruset. Är man inte vaccinerad, och inte har varit infekterad med coronaviruset, kan man däremot bli svårt sjuk.

– Samma gäller om man är i en riskgrupp och är ovaccinerad, säger han.

Folkhälsomyndigheten överväger i nuläget inte nya restriktioner eftersom viruset verkar ge en mild sjukdom hos de flesta. 

I klippet förklarar statepidemiologen vilket skydd vi har mot den nya virusvarianten och vilka symtom den ger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.