Dödssiffrorna i covid-19 har också sjunkit kraftigt, från toppen på 100 000 i veckan i januari 2021 till runt 3500 i veckan i april i år, enligt WHO. Foto: TT

WHO: Covid-19 inte ett globalt hot

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 utgör inte längre ett ”internationellt hot mot människors hälsa”. Det meddelar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.

Beskedet kommer efter att WHO:s expertkommitté för pandemin haft sitt senaste sammanträde i torsdags.

Samma expertkommitté som för över tre år sedan, i januari 2020, meddelade att viruset var så pass farligt att man utlyste ett internationellt nödläge.

Uttalandet från WHO markerar på många sätt slutet på coronapandemin som totalt har orsakat över 6,9 miljoner människors död.

Expertpanelen har med veckans möte setts 15 gånger sedan pandemiutbrottet för över tre år sedan. Den oberoende gruppen träffas var tredje månad och rapporterar direkt till WHO:s generaldirektör generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I onsdags presenterade WHO en ny strategi för kampen mot covid-19 för de kommande två åren. Målet med strategin är att stötta länder i övergången från akuta åtgärder mot viruset till att förebygga och hantera sjukdomen långsiktigt.

Dödssiffrorna i covid-19 har också sjunkit kraftigt, från toppen på 100 000 i veckan i januari 2021 till runt 3500 i veckan i april i år, enligt WHO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.