Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stefan Stridsman, verksamhetschef för Neurocenter, om varför covidrehaben stänger i Boden och därmed hela Norrbotten. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Nu stängs dörren för covidrehab i Norrbotten: ”Kraftigt minskat behov”

Publicerad

Norrbottens covidrehab på Garnis rehabcenter i Boden stänger under våren då de ser att behovet minskat. Samtidigt menar flera sjuka i postcovid och Svenska covidföreningen att det är fel väg att gå då behovet finns kvar.

Det senaste året har behovet av covidrehab i Region Norrbotten minskat kraftigt medan behov av rehab i andra patientgrupper ökar. Det säger Stefan Stridsman, verksamhetschef för Neurocenter, som ansvarar för rehabiliteringen.

Han menar att en indikator på det är att antalet remisser från primärvården har minskat.

Inte överens med patientern

Men Svenska covidföreningen och flera drabbade som har SVT har pratat med tycker att mätverktyget är dåligt. De anser att man inte ska utgå från remisserna eftersom det kan vara svårt för en patient att få en sådan till just rehab.

Stefan Stridsman håller inte med.

– Det är det bästa verktyget vi har för att mäta flöden. Patienter har också möjlighet till en egen vårdbegäran – alltså egna remisser, säger han.

Hör chefen om nedläggningen

Flera har varit för sjuka för att kunna genomföra rehabiliteringen – vad händer med dem?

– De kommer ha möjlighet att kunna söka rehabilitering via sin hälsocentral och få sina behov tillgodosedda där.

I klippet berättar Stefan Stridsman varför covidrehaben stänger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.