Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget jag tänkte på innan jag var sjuk” – hör Maria berätta om tiden innan och efter sjukdomen i klippet. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Så hjälptes Maria i Älvsbyn av covidrehab: ”Tack vare den jobbar jag i dag”

Publicerad

Maria Norén i Älvsbyn insjuknade i covid den 20 mars 2020 – ett datum hon aldrig glömmer. Sedan dess har hon dragits med postcovid, men tack vare rehabilitering är hon tillbaka på jobbet i dag. Nu läggs den verksamheten ner men Maria tror att behovet kvarstår.

Tidigt under sjukdomen var Maria Norén yr, hade både migrän och feber. Efter några veckor blev det jobbigt att andas och till slut hade hon problem med hjärtat.

– Får jag ett skov i dag så får jag feber. Det kommer och går. Hjärtat och lungorna är också ansatta. Det är som att ha en järnkorsett runt revbensbågen – det går inte att andas, säger hon.

Jobbar tack vare rehab

Efter att ha varit sjuk i två år började hon gå på covidrehabiliteringen i Boden. Hon säger att det varit en lång väg tillbaka, men i dag kan hon jobba hundra procent. Däremot behöver hon fortfarande vila flera timmar per dag.

Hon tycker att det är tråkigt att rehabiliteringen ska stänga och tror att många behöver hjälp. Hon var den enda i sin grupp som orkade med rehabiliteringen.

– Den var fantastisk för mig. Jag var i det läget att jag kunde rehabiliteras medan andra var för sjuka.

Lång tid innan rehabilitering

Maria fortsätter:

– Det tar så otroligt lång tid innan du kan rehabiliteras. De som blev sjuka i år eller förra året kanske inte ens har tagit sig dit än.

Finns det någon förståelse för nedläggningen?

– Jag tror att problemet är att folk inte vet om att den har funnits, det kan vara en orsak till att man inte sökt vård.

Kan inte rida längre

Maria Norén har hållit på med hästar hela sitt liv men kan inte rida längre på grund av postcoviden.

– Det är en stor del av mitt liv som är borta.

Hör henne berätta om sitt fysiska jobb – innan och efter sjukdomen – i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.