Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stressreab är en ny vårdverksamhet som ska hjälpa patienter i Norrbotten att hantera stress. I klippet hör du Stefan Stridsman, verksamhetschef för Neurocentrum, berättar om satsningen. Foto: Bertil Ericson/TT/Johanna Sandgren/SVT

Sjukskrivningarna har ökat kraftigt – stressrehab i Norrbotten ska minska psykisk ohälsa

Publicerad

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa har ökat kraftigt. Nu ska Region Norrbotten försöka vända utvecklingen. I april öppnar en ny stressrehabilitering.

– Verksamheten vänder sig till de som har stressrelaterade besvär, det kan vara bland annat utmattning, säger Stefan Stridsman som är verksamhetschef för Neurocentrum på Region Norrbotten.

Den senaste dryga tioårsperioden har sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa blivit tre gånger så många. På nationell nivå har det gått från ungefär 30 000 fall år 2010 till knappa 90 000 i höstas.

 – Det är en väsentlig ökning av sjuktalen. Det är både nationellt, regionalt och lokalt här i Norrbotten, säger Stefan Stridsman.

Mer drabbade

Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, men gruppen kvinnor i yngre medelåldern är överrepresenterade.

Stefan Stridsman berättar att vissa delar av rehabiliteringen kommer vara nödvändig att göra i ett fysiskt möte, till exempel vid bedömningar och läkarundersökningar, men vissa delar kommer även kunna göras digitalt.

– En del av de uppgifter inom beteendeinriktade åtgärder kan ske på distans.

Covidrehab försvinner

I takt med att den nya stressrehaben startar upp så kommer covidrehabiliteringen fasas ut. Enligt Stefan Stridsman ser man inom vården ett minskat behov av covidrehabilitering och insatser för personer med långtidscovid.

– Vi har begränsningar i ekonomiska resurser och det tillförs inga mer resurser. Vi jobbar hela tiden med prioriteringar och anpassar oss efter hur befolkningens sjukvårdspanorama ser ut.

Hör Stefan Stridsman berätta om hur den nya stressrehabiliteringen kan gå till i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.