I det kompakta novembermörkret pågår Ljusveckan vid Luleå tekniska universitet och många studenter passar på att träffas och ta del av aktiviteterna. Foto: Fanny Larsson-Auna/SVT

Möten i vintermörkret får studenterna att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår det en en Ljusvecka vid Luleå tekniska universitet (LTU). Syftet är att uppmärksamma studenternas hälsa under årets mörkaste månader.

–  Det är underbart att ha en sådan här ljusvecka, säger studenten Lukas Langer.

Det är Studenthälsan i samarbete med Luleå studentkår som tagit fram programmet för vecka. Och förutom föreläsningar om psykisk ohälsa och hur man pluggar smart erbjuds bland annat korvgrillning, pysselstuga, promenader, akupunktur och ljusterapi.

– Det  blir att man umgås väldigt mycket med klasskamrater och det är supertrevligt tycker jag, säger Lukas Langer.

En tung tid

 Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) är studenter överrepresenterade jämfört med andra grupper när det gäller psykiskohälsa. Besvär som ångest, stress och oro har förvärrats under coronapandemin.

– Det har varit ganska tungt nu under pandemin för många, så vi tänker att det kanske är särskilt viktigt i år att vi uppmärksammar hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa, säger Susanne Ljunghager, enhetschef på Luleå tekniska universitet.

Pengar till studenthälsan

Växande oro kring utbildningkvalitet och framtiden är några av orsakerna till studenternas psykiska ohälsa. För att komma åt problemen jobbar man förebyggande vid universiteten med bland annat att förbättra studiemiljön och utbildningskvaliteten samt att skapa en mer hållbar tillgång till bostäder och trygghetssystem.

2021 fick studenthälsan ett tillskott i statsbudgeten med 25 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.