Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gravida Amanda valde att köa i Norsjö under onsdagen för att vaccinera sig mot covid-19 – hör henne i klippet. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Långa köer för att vaccineras mot covid – Amanda i Norsjö: ”Tur att jag tog en macka”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ringlade köerna långa för att vaccinera sig mot influensa och covid-19 i både Skellefteå och Norsjö.

– Det är väldigt hårt tryck både på drop in-tider och bokade tider, säger Ronny Lestander, regionens vaccinationssamordnare.

Under tisdagen inleddes säsongens vaccination mot covid-19 och influensa i Västerbotten bland personer som är över 65 år eller tillhör riskgrupp.

Redan på onsdagen har långa köer uppstått på flera håll i länet, bland annat på Vaccinationscentrum på Anderstorp och på Medan i Norsjö.

– Folk har köat i två timmar, och alla kommer inte hinnas med. Första dagen som man har drop in-tider brukar det bli högt tryck men vi hade inte väntat oss så här mycket, säger Ann-Britt Marklund, avdelningschef på Vaccinationscentrum.

Det var långa köer på Vaccinationscentrum på Anderstorp i Skellefteå under onsdagen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Rekommenderar alla att kolla lediga tider

– Vi vill att så många som möjligt gör detta. Vi rekommenderar alla att kolla via 1177 om det finns lediga tider, säger Ronny Lestander.

Det stora intresset för att vaccinera sig bottnar i att många är medvetna om att smittspridningen av covid-19 ökar.

– Den kraftiga spridningen gör att många känner att man behöver en till spruta. När man dessutom väljer att ta två sprutor samtidigt så tar det lite längre tid, säger Ronny Lestander.

Starta klippet för att se hur det såg ut i Norsjö under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.