Foto: TT

Larmet: Årets influensavaccin ger inget skydd

Uppdaterad
Publicerad

Influensasäsongen är här, och många har vaccinerat sig för att slippa sjukdomen. I år kan det dock ha varit förgäves. En ovanligt kraftig typ av viruset dominerar årets säsong – och experterna var inte beredda på den.

Vintern är sedan ett par veckor nu här med besked, och med den följer snö, kyla – och influensa. Antalet influensasmittade har ökat rejält den senaste veckan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik som SvD har tagit del av.

Frågan är nu om årets influensavaccin biter på säsongens faktiska utbrott. Folkhälsomyndigheten har också gått ut och varnat för en hårdare epidemi än vanligt denna säsong.

– Ett viktigt skäl till att det talas om en hård epidemi är rapporter från Nordamerika om att det blivit en ”missmatch” mellan årets vaccin och den virustyp som nu sprids snabbast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SvD.

Flera olika virusvarianter

Influensa är nämligen inget enhetligt virus, utan flera olika typer cirkulerar alltid samtidigt. I år är det typen A(H3N2) som dominerar – en virusvariant som historiskt har slagit lite hårdare än andra typer av influensa. Till detta tillkommer att denna variant också inte går att skydda sig mot med något av alla influensavaccin som just nu finns ute på marknaden.

– Virusen förändras hela tiden och vissa år får man en missmatch. I den bästa av världar hade vi vaccin som inte var så känsliga för små förändringar hos virusen, säger Anders Tegnell.

Rekommendationer står fast

Han poängterar dock att det fortfarande är en god idé att vaccinera sig med befintliga vaccin. Det är nämligen för tidigt att säga exakt vilka virusvarianter som kommer att få störst fäste i Sverige den här säsongen.

Vaccin som skyddar mot A(H3N2) kommer att börja distribueras framåt sommaren. Vilka vaccin som inför varje säsong ska produceras och distribueras avgörs från år till år av en expertgrupp från Världshälsoorganisationen (WHO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.