Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Larmet: Kriminalvård och domstolar behöver mer resurser när straffen skärps

Uppdaterad
Publicerad

En ny anstalt som innebär en tredubbling av antalet platser för intagna står snart klar i Kristianstad. Ändå lär det bli fullt tämligen omgående.

Både kriminalvården och domstolarna larmar nu om att det krävs mer resurser för att uppfylla Tidöavtalet.

Tidöpartiernas skärpta kriminalpolitk innebär att fler brottslingar ska ska dömas till längre fängelsestraff – något som redan fått stora konsekvenser. Fängelser och häkten är överfulla och domstolarna hukar under en allt tyngre arbetsbörda.

Richard Boström är kriminalvårdschef i Kristianstad där skärpt brottslagstiftning gjort att både häkte och och fängelse är överbelastade. Även den nybyggda anstalten, som håller på att färdigställas, lär fyllas snabbt.

 – Politikerna ger pengar till polisen för att de ska bli effektivare och göra mer. Men för oss i kriminalvården tar det betydligt längre tid att hinna i kapp det arbetet. Det är bara att bygga – tanken att vi kanske bygger för snabbt eller för stort kan vi släppa, säger han.

Risk för rättsäkerheten

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren uttryckte tidigare i veckan att man inte klarar av att bygga ut i samma takt som Tidöavtalet kräver.

– Det är klart att vi skulle kunna sätta in en väldig massamänniskor i gymnastikhallar på våra anstalter, men då bedriver viinte en kriminalvård längre, sa han i SVT:s 30 minuter.

Även från domstolsväsendet kommer signaler om att man behöver mer resurser för att inte arbetssitutionen ska bli ohållbar. En av de 239 domare som undertecknade sommarens upprop är Fredrik Bohlin, domare i Ystad tingsrätt. Redan i dag måste han och många kolleger jobba extra under kvällar och helger för att hinna med sina arbetsuppgifter.

– Ännu så länge kan man vara trygg med att dömandet funkar i svenska domstolar. Men jag är inte trygg med att att det kommer fortsätta göra det om inget görs omgående. Vi behöver bli fler domare för att hantera de extra arbetsuppgifter som kommande straffskärpningar och förändrad lagstiftning innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.