Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i klippet. Foto: SVT

Kriminalvården: Kan inte bygga ut i samma takt som Tidöavtalet kräver

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fängelseplatser måste öka kraftigt för att uppfylla Tidöavtalets krav på strängare straff. Men Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren vädjar om att slå av på tempot för att myndigheten ska ha en chans att hinna med.

– Det är klart att vi skulle kunna sätta in en väldig massa människor i gymnastikhallar på våra anstalter, men då bedriver vi inte en kriminalvård längre, säger han i SVT:s 30 minuter.

Platsbristen på Sveriges fängelser och häkten är akut och Kriminalvården räknar med att detta kommer öka de närmaste åren. För att lösa problemet planerar man både att bygga nytt och låta fler intagna dela rum.

Men myndigheten kommer inte klara av att få fram tillräckligt många fängelseplatser om regeringen och riksdagen bestämmer sig för att genomföra alla Tidöavtalets alla reformer inom rättsområdet på samma gång, menar generaldirektör Martin Holmgren.

– Man skulle också behöva överväga andra typer av påföljder som också kan ge ett gott samhällsskydd, med som inte nödvändigtvis innebär att folk sitter i fängelse, säger han.

Går på tvärs med regeringens politik

Det rör sig bland annat om en utbyggd frivård där fler intagna kan få elektronisk fotboja och övervakning. Kriminalvården föreslår även straffnedsättningar för dem med kortare fängelsestraff och låg återfallsrisk.

Men förslagen går på tvärs med regeringens och Sverigedemokraternas politik, där man snarare vill att fler ska dömas till längre fängelsestraff.

– Om man överhuvudtaget inte bryr sig om vad vi säger om behovet att lätta på trycket i andra ändan då riskerar vi att hamna i ett väldigt besvärligt läge, säger Martin Holmgren och fortsätter:

– Det är klart att vi skulle kunna sätta in en väldig massa människor i gymnastikhallar på våra anstalter, men då bedriver vi inte en kriminalvård längre. Då förvarar vi folk på ett sätt som kanske inte står i överensstämmelse med konventioner för mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.