Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har flyttat gränserna – tar medvetna risker” – hör Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren om överbeläggningen. Foto: SVT

Kriminalvården: ”Befinner oss i ett ytterst allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s genomgång av fångvårdsanstalter larmar de anställda om stora brister i säkerheten för både dem själva och de intagna. Oron finns för att det bara är en tidsfråga innan situationen kommer att kosta människoliv.

– Jag förstår att man är orolig eftersom Kriminalvården befinner sig i ett ytterst allvarligt läge och det är en följd av att det i princip är helt fullt på häkten och anstalter, säger kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Generaldirektören säger att säkerhetsbristerna på anstalterna till stor del beror på gängkriminaliteten.

– Den senaste tiden har vi fått stor beläggning och många grovt kriminella i vår verksamhet. Detta skapar fler ordningsstörningar och mer hot och våld mot våra medarbetare.

I genomgången säger en medarbetare att ”det är en tidsfråga innan någon förlorar sitt liv på grund av säkerhetsbristerna”. En bild som Holmgren inte vill säga att han håller med om:

– Jag skulle vilja säga såhär: Svensk kriminalvård är sedan många år tillbaka känd för en väldigt stark och kvalitativ kriminalvård med en god och robust säkerhet och där står vi fortfarande väldigt starka.

Fler platser ska förändra situationen

På lång sikt tror Kriminalvårdens generaldirektör att utbyggnad med fler platser på anstalterna ska förändra situationen:

– På kort sikt har vi löst den här uppgiften genom en ökad dubbelbeläggning och det leder till konsekvensen att vi använder i princip varenda utrymme och skrymsle på anstalterna. Det leder till en ökad trängsel och det i sin tur leder ju också till en ökad risk för irritation mellan de intagna, men också irritation mot våra medarbetare.

Se mer i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.