Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråk mellan interner – onanerade framför cellkamraten. Hör kriminalvårdarnas berättelser inifrån Kalmaranstalten. Foto: Per Leandersson/SVT

Våld och konflikter på överfull anstalt: ”Inte humant”

Uppdaterad
Publicerad

Bråk, hot och interner som tvingas göra sina behov inför andra i cellen. Det är så ont om plats på Kalmaranstalten att situationen beskrivs som inhuman.

– Man försöker trycka ut klienter överallt där det går, men numera även där det knappt går, säger Joakim Eriksson, kriminalvårdare på Kalmaranstalten.

På Kalmaranstalten är trycket så högt att besöksrummen förväntas göras om till celler inom kort, enligt anstaltschefen.

I vissa fall behöver de intagna dela en cell på sex kvadratmeter, där de ska vara inlåsta tillsammans i 12 timmar varje dygn.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Ytan ska rymma en våningssäng, varsin garderob, en bokhylla för personliga tillhörigheter, skrivbord och stol. Om man behöver kissa nattetid förväntas man göra det i en behållare, berättar en kriminalvårdare. Det finns inte tid att hinna ta alla till toaletten.

– Med risk för att man har en rumskamrat som tittar på. Jag menar att det inte är humant. Ska du kissa i en plastflaska? undrar Joakim Eriksson.

Dubbebeläggningen ökar

De senaste två åren har antalet inskrivna på svenska anstalter ökat med 651 personer, samtidigt som antalet fasta platser bara ökat med 141. Det visar en rapport från Kriminalvården för perioden 2020-2022 som SVT tagit del av. Överbeläggningarna löser man genom att dubbelbelägga i cellerna eller andra tillfälliga lösningar, exempelvis baracker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet