Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kriminalvårdens planeringschef Vilhelm Grevik berätta mer om myndighetens tuffa situation. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Kriminalvårdens personalkris: Kan bli mer inlåst tid i cellen för fångarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt på landets häkten och anstalter och personalbristen skapar stora problem.

Nu tittar Kriminalvården bland annat på om det är möjligt att öka inlåsningstiderna, det vill säga att det blir mer tid i cellerna för de intagna.

– Det som är mest kritiskt nu är bemanningsproblematiken. På flera håll i landet har vi oerhört svårt att klara av befintliga bemanningsnivåer, säger Vilhelm Grevik, planeringschef på Kriminalvården.

Enligt riktlinjerna ska en intagen inte vara inlåst i sin cell mer än tolv timmar. Ökas den tiden frigör det personal.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

– Det ger effekter. Det gör att vi kan ta ner bemanningen och samtidigt upprätthålla hög säkerhet, menar Vilhelm Grevik.

Skapade dålig stämning

I somras tvingades Kriminalvården att för första gången göra ett avsteg från inlåsningstiderna på anstalten Salberga. Personalbrist gjorde att de intagna låstes in i cellerna en timme tidigare på kvällen och släpptes ut en timme senare på morgonen.

Det gjorde att man klarade ut situationen då, men ledde också till viss dålig stämning mellan personalen och de intagna.

– Ökad inlåsning kan vara skönt, att komma ifrån brus på avdelningen, men också uppfattas som ingripande, säger Vilhelm Grevik.

Flera åtgärder ska utredas

Förutom inlåsningstiderna tittar man också på olika typer av effektivisering och om personaltäta verksamhetsställen kan låna ut personal till dem som har behov.

– Nu måste vi titta på alla de här olika initiativen och vi behöver utreda dem ganska snabbt, säger Vilhelm Grevik.

Det kommande året kan platsbristen på häkten och anstalter komma att lätta lite, tror planeringschefen.

– Men bemanningsproblematiken kommer att vara bestående under lång tid.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet