Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommentera SVT:s fängelsegranskningar. Foto: SVT

Justitieministern om fängelsegranskningar: Klart det inte får gå till på det sättet

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdare vittnar om utfrysning, slagsmål och bristande säkerhet på Sveriges tyngsta anstalter. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar nu SVT:s fängelsegranskningar.

– Jag tycker att man ska ta de larm och uppgifter som kommer på mycket stort allvar och det uppfattar jag att Kriminalvården gör.

Allt fler intagna gör att det blir ont om platser på landets anstalter. På Kalmaranstalten uppstår bråk, hot och interner tvingas göra sina behov inför andra i cellen.

– Fler människor sitter i fängelse i dag än tidigare och med de straffskärpningar vi ser framför oss så kommer det att bli ännu fler i framtiden. Vi har fattat beslut om drygt 370 nya platser och vi kommer att fortsätta utbyggnaden av kriminalvården så den håller jämnsteg med det övriga lagstiftningsarbetet när det gäller hårdare straff, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) om SVT:s kartläggning.

Kartläggningen visar även att den anställd som kritiserar arbetsklimatet riskerar att frysas ut.

Anställda som vittnar om utbredd tystnadskultur och blir nedtryckta av ledningen. Ska det få gå till så? 

– Det är klart att det inte får gå till på det sättet. Nu förutsätter jag att myndighetsledningen tar uppgifterna på stort allvar. Men det är allmänt känt att det är ett hårt tryck på kriminalvården och det är självklart så att den ska byggas ut för att klara uppgiften, men också säkerställa att det är en arbetsmiljö där medarbetare vill vara medarbetare, säger Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.