Lars Adaktusson (KD): Vi måste villkora biståndet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den upptrappade konflikten mellan Israel och palestinierna i Gaza har frågan om Sveriges bistånd till området aktualiserats. Förra året gick en halv miljard kronor i utvecklingsbistånd till palestinierna, drygt 1 procent av Sveriges totala biståndsbudget.

I söndagens Agenda möttes Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson och MP-språkröret Märta Stenevi i en debatt.

– Vi menar att vi måste villkora biståndet, vilket innebär att om inte den palestinska ledningen är beredd att acceptera de villkor som ställs på mänskliga rättigheter, på demokratisk utveckling, och inte minst att sluta upp med det här stödet till dömda terrorister som man håller på med år efter år, då måste vi vidta åtgärder, säger Lars Adaktusson (KD) i SVT:s Agenda.

Den naturligaste åtgärden är då att frysa utvecklingsbiståndet, enligt Adaktusson.

Överens om humanitära biståndet

Märta Stenevi (MP), språkrör och jämställdhetsminister, säger att biståndet går till de människor som lever i området och att svenskt bistånd behövs, både för den akuta situationen och för att utveckla och bygga upp samhället igen.

– Och biståndet går inte till den palestinska ledningen, biståndet går till de organisationer som är där just för att ifrågasätta varför demokratiska val inte genomförs och som går till att skapa en stabil och långsiktig samhällsutveckling med demokratiska förtecken i Palestina, säger Stenevi.

Lars Adaktusson konstaterar att de är helt överens när det kommer till det humanitära biståndet, och att hjälpa den palestinska befolkningen.

– Det här handlar om det långsiktiga utvecklingsbiståndet, där pengar går till organisationer, till grupperingar som har koppling till den palestinska ledningen, även om det inte går några direkta pengar in i palestinska myndigheten, säger Adaktusson.

”Inte en spänn ska gå till terror och korruption”

Kristdemokraterna vill alltså frysa biståndet för att sätta press på palestinierna att utveckla demokratin medan Miljöpartiet och regeringen anser att det behövs för att utveckla densamma.

– Inte en spänn ska gå till terrororganisationer, inte en spänn ska gå till korruption, det måste ständigt pågå ett arbeta att genomlysa, följa upp och utvärdera det bistånd som går, men vi måste vara kvar, säger Märta Stenevi.

Sveriges bistånd till palestinierna

De närmaste åren, 2020 till 2024, ska 1,5 miljarder kronor betalas ut i bistånd för att utveckla demokratin, rättsstaten och mänskliga rättigheter. Dessutom har Sverige de senaste fyra åren bidragit till 1,9 miljarder kronor till FN:s hjälporganisation UNRWA, som stödjer de 5,5 miljoner palestinska flyktingarna som finns i bland annat grannländer som Libanon och Jordanien.

Både Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna tycker samma sak i biståndsfrågan. Och om det blir maktskifte efter riksdagsvalet 2022 kommer biståndet av allt att döma kommer att skäras ner, något Ekot har rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.