Flera barn har skrivit om porr till Maria Ahlin. Foto: TT

Läs barnens vittnesmål om porr

Uppdaterad
Publicerad

Så här skriver några barn till Maria Ahlin, föreläsare och författare:

”Ibland ser man bilder som är äckliga. Usch. Sådär äckliga bilder. Då får man panik och vill bara stänga av jättefort. Jag frågade min bror om hjälp, så då hjälpte han mig.”

Kille, 8 år

”När killarna i klassen kollar på konstiga bilder, nakna kroppar typ, då kanske vi tjejer tänker att vi också måste se ut sådär.”

Tjej, 10 år

”Porr får mig att se sex som något fult och tråkigt.”

Tjej, 13 år

”Porr får mig att se sex som något utan känslor. Det säger killarna också. Att vi tjejer ska sluta tjata till oss kärlek.”

Tjej, 14 år

”När du var på min skola så berättade du om Alex som är beroende. Även om några skrattade så kände jag igen mig. Jag hade det precis som Alex tills jag berättade för min mamma och hon hjälpte mig. Vad kan man göra för att hjälpa någon som är beroende tror du? Tack på förhand.”

Kille, 12

”Måste berätta om en sak. För ett år sen när jag var 14 så visade min kille porr för mig. Trodde det var så det skulle vara, så som det var i porr. Jag blev ”van” med förnedringssex. Lärde mig att tända på det och kunde inte komma utan att tänka på förnedring. Har varit tvungen att jobba stenhårt med detta för vill inte ha detta i mitt huvud.”

Tjej, 15

”I min skola ger dom (killarna) varandra poäng när dom leker lekar. Om dom tar mig på rumpan så får dom poäng. Dom får mest poäng när de tar mig där nere. Det är inte jag som ger poängen asså, det är killarna som gör det.”

Tjej, 12 år

”Jag upptäckte porren när jag var 12 år. Blev nog beroende. Lite skadad är man ju. Kanske man tror att sex ska se ut på ett visst sätt. Det är mycket sexhets pga porren. En gång såg jag en yngre kille i skolan som hotade med att spruta sin lärare i ansiktet.”.

Kille, 12 år

”Mitt beroende till porr började när jag var 11,12 år. När jag såg porr i skolan. Hade jag inte fått hjälp så hade jag varit helt jävla körd”.

Kille, 20 år

”Jag tror det som hände mig var en våldtäkt. För du sa att man inte får ligga med nån som sover”.

Tjej, 13 år

Jag är fjorton år och har sålt sex. Jag vill så gärna börja föreläsa om detta så att inte fler är med om samma sak som mig. Kan du hjälpa mig och ge mig lite tips oså?”

Tjej, 14 år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer