Foto: SVT

Läs frågorna som ställdes om Fallet Kevin

Uppdaterad
Publicerad

Fallet Kevin har uppmärksammats över hela landet och upprört minst sagt många. Efter tredje och sista delen av dokumentären fick tittarna och läsarna ställa sina frågor till två av journalisterna som har arbetat med produktionen.

Sergio: Hej , Hur mår Robin och Christian idag ?

Anna Nordbeck: Hej Sergio! Robin och Christian mår bättre i dag. De är glada att sanningen nu har kommit fram, om vad de var med om -98. De pratar mer om det här i program 3 av Fallet Kevin.

Eva: Hur kom det sig att ni började undersöka detta fall?

Anna Nordbeck: Hej Eva! Vår producent Dan Josefsson fick ett tips från docent Rickard L Sjöberg, som tyckte att vi borde titta närmare på fallet. Han reagerade på att så många förhör hade gjorts med bröderna. Vi berättar lite om det här i del 1 av Fallet Kevin.

Tommy: Hej igen,, Fantastiskt program,, Jobbar poliserna fortfarande poliserna ??

Anna Nordbeck: Hej Tommy! De flesta av poliserna som arbetade under utredningen har slutat. Dåvarande kriminalinspektör Anders Forsman är dock fortfarande verksam i Värmland. Detsamma gäller Mats Sjöblom.

Sani64: Har Kevins familj kommenterat dokumentären vad tycker hans familj om att mördaren går lös?

Anna Nordbeck: Hej! Jag har haft kontakt med Kevins anhöriga. De tycker att det är bra att vi granskar fallet nu.

Lars J: Hej. Har någon av de poliser som var inblandade i (de bitvis fullständigt vedervärdiga) förhören av de båda pojkarna uttryckt någon som helst uppriktig ånger över sitt beteende?

Anna Nordbeck: Hej Lars, flera av poliserna vi talat med har enligt egen utsago inga minnen av att förhören gick till såhär, och har blivit både förvånade och bestörta när de har fått se videoinspelningarna. Vi visar några av reaktionerna i program 3.

Rebecka: Kommer utredningen tas upp på nytt och kommer killarna att frias?

Anna Nordbeck: Hej Rebecka! Förra veckan kunde SVT berätta att förundersökningen återupptas. Bröderna dömdes inte i rätten men sannolikt avförs de helt från utredningen eftersom det inte finns några bevis mot dem. Du kan läsa mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/forundersokningen-kring-kevin-fallet-aterupptas

Steffo: Vad händer med fallet nu?

Anna Nordbeck: Hej Steffo! Förundersökningen har öppnats, vilket betyder att en åklagare tittar på fallet igen. Åklagaren har sagt att han troligen kommer med ett svar i höst. Vad gäller bröderna lär de avföras från utredningen eftersom inga bevis finns mot dem.

Sani64: Har Kevins familj kommenterat dokumentären vad tycker hans familj om att mördaren går lös?

Dan Josefsson: Vi har pratat med Kevins pappa och hans mormor. Båda har flera gånger sagt oss att de välkomnar vår granskning.

Mia: Vem upptäckte Kevin den dagen ?

Dan Josefsson: Kevins mormor och morfar.

Sassa: Vem tror man nu dödade Kevin.

Anna Nordbeck: Hej Sassa, förundersökningen har ju öppnats och åklagaren har sagt att han förmodligen kommer med ett svar i höst. Men att hitta gärningsmannen efter så många år är givetvis en väldigt tuff utmaning.

Christer Holm: Jag har tyvärr inte sett del 1 och 2 så svaret kanske finns där. Men är det rätt uppfattat att fallet är olöst? eller blev det ingen fällande dom på grund av deras ålder?

Anna Nordbeck: Hej Christer, bröderna blev inte dömda i rättegång eftersom de var så unga. Polisen gick ut på en presskonferens och deklarerade deras skuld. Man såg då fallet som uppklarat, men i dag är förundersökningen återupptagen. Se gärna del 1 och 2!

Niklas: Arbetar Rolf Sandberg som polis idag?

Anna Nordbeck: Hej Niklas, Rolf Sandberg är sjukskriven från sin tjänst i dagsläget.

Lars Larsson: Varför fick inte pojkarnas föräldrar någon advokat?

Dan Josefsson: Föräldrarna tycks aldrig ha varit formellt misstänkta för något. När minderåriga misstänks fär brott får polisen inte bedriva en vanlig brottsutredning, utan en särskild variant som kallas för LUL. Där kan de misstänkta inte alls pressas på samma sätt som vuxna och de får inte heller pekas ut som skyldiga. De anses därför inte behöva advokat. Det som hände i Kevinfallet är att polisen bedrev en i praktiken vanlig mordutredning som om pojkarna var vuxna, och sedan pekades de ut som skyldiga. Utan advokat och utan rättegång.

Viktor: Lever Kevins mormor och morfar idag?

Dan Josefsson: Ja.

Tord: Varför är inte keviens föräldrar med i dokumtären?

Anna Nordbeck: Hej Tord, eftersom vår dokumentär handlar om polisutredningen och vad Robin och Christian varit med om, valde vi att inte inkludera Kevins anhöriga i dokumentären. Men vi har pratat med Kevins morföräldrar och pappa, och de tycker att det är bra att vi har granskat fallet.

Viktor: Varför ville man placera Kristian i fosterfamilj?

Dan Josefsson: Sociala myndigheter misstänkte att framför allt pappa Weine inte trodde på att barnen var skyldiga. Detta ansåg man gjorde föräldrarna olämpliga attt ta hand om barnen, eftersom ”förnekandet” hindrade barnen att acceptera att de dödat Kevin. man ville nog ta båda barnen men i slutänden var det Christian man försökte placera i familjehem. Ingen ville dock ha en barnmördare, och det är han glad för idag.

Peter: Är faktiskt i chock. Som förälder till tre små barn blir jag bortfom förfärad. Vilka följder kan det få för inblandade poliser?

Anna Nordbeck: Hej Peter, troligtvis får det inga följer för inblandade poliser då preskriptionstiden för tjänstefel gått ut.

Filip: Varför tror ni att dom pressade killarna på förhören?

Dan Josefsson: Därför att Rolf Sandberg desperat ville lösa mordfallet, och därför att Sven Å Christianson påstod att han kunde se att barnen nog var inblandade i själva mordet. Man trodde sig ha fått facit, allt som behövdes var att få bröderna att säga det Sven Å Christianson redan slagit fast hänt.

Johan: Gav ni info om att ni skulle granska Kevin-fallet (och enbart det) till de ni intervjuade?

Dan Josefsson: Ja det gjorde vi. Alla mordutredare, rättsläkare och kriminaltekniker som vi intervjuade fick veta att vi ville göra en dokumentär om hur det gick till att lösa Kevinfallet. Vilket är exakt vad vi gjorde.

Pajosv: Jag försöker igen... Visst hade bröderna en äldre bror, som jag förstod inte ville medverka i dokumentären, om jag minns rätt? Tror att det nämndes i avsnitt två. Eller har jag missuppfattat det? Har han blivit intervjuad av Josefsson?

Anna Nordbeck: Hej! Nej, bröderna har ingen äldre bror. Däremot berättar vi i del 2 om en vän till bröderna, som tillsammans med sin familj var hos Robin och Christian den dag Kevin hittades. Både den här vännen och hans föräldrar vittnar om att bröderna inte kan ha varit nere vid vattnet, som polisen trodde. Pojkarna verkar alltså ha ett starkt alibi. Vi berättar om det här i del 2 och 3 av Fallet Kevin.

Kicki: Har någon av poliserna kommenterat varför man bortsåg från alibit?

Dan Josefsson: De säger bara vagt att de fattade det som att det där alibit liksom bara försvann. Det verkar som att Rolf Sandberg helt enkelt slutade förhöra alibi-familjen efter 14 förhör utspridda över två månader. Och sedan uppfattade utredarna att det problemet var avklarat.

Anders: Bra jobbat! Stor journalistisk gärning. Hur mycket tid har ni lagt på fallet?

Anna Nordbeck: Tack Anders! Vi är fyra journalister som har arbetat heltid med det här fallet i över ett år.

Erik: Vad fick Rolf Sandberg för position inom polisen efter Kevin fallet ?

Anna Nordbeck: Hej Erik, han blev operativ chef vid polismyndigheten i Värmland.

Jenny Eriksson: Vill inte grabbarna få någon form av upprättelse.

Dan Josefsson: De ville först och främst få veta hur utredningen gick till och var i deras ”erkännande” bestod. De pratade inte mycket om upprättelse när vi gjorde dokumentären. Men nu när de vat vad som hände tror jag att de vill ha någon typ av ursäkt.

Janne K: Har filmerna från förhören alltid varit offentliga eller hur kom ni över dom?

Anna Nordbeck: Hej Janne! Vi har fått förundersökningen (videobanden inkluderat) från olika källor.

C: Hej! Hur kom ni åt pappans sjukhusjournaler? De är väl inte en offentlig handling?

Dan Josefsson: De är inte allmän handling, men föräldrarna lät oss ta ut journalerna och läsa dem.

Johan: Gav ni info om att ni skulle granska Kevin-fallet (och enbart det) till de ni intervjuade?

Anna Nordbeck: Hej Johan, vi förklarade att vi ville ta ett helhetsgrepp på Kevin-utredningen och förstå hur man nådde fram till det resultat polisen presenterade på presskonferensen 2:a november 1998. Flera av poliserna var väldigt öppenhjärtiga när de berättade om sina erfarenheter och minnen av utredningen.

Lasse: Blir det aktuellt med skadestånd till pojkarna? 18år som felaktigt utpekade mördare – hur mycket kan det vara värt?

Dan Josefsson: Det finns möjlighet att söka skadestånd trots att tidsgränsen för ett sådant egentligen för länge sedan passerats. Vilket belopp det handlar om har mig veterligt inte diskuterats. Pojkarna har aldrig pratat om skadestånd med mig. De har hittills varit ute efter att få veta sanningen om vad som hände i utredningen.

Ludvig Steinstö: Hej! Det jag undrar är varför man i princip struntade helt i bröderna alibi?

Dan Josefsson: Det är en gåta för oss också. Det står helt klart att polisen aldrig var i närheten av att spräcka alibit, dvs visa att det den gästande familjen sa var fel på något sätt. Mycket av det de berättade kunde tvärtom bekräftas av andra källor (andra förhörda, kvitton från en bensinmack som man besökte på väg till fisketuren etc). Det enkla svaret är nog att man lade 14 förhör med alibi-familjen åt sidan därför att de inte stämde med den ”sanning” man bestämt sig för att få fram.

Janne K: Har filmerna från förhören alltid varit offentliga eller hur kom ni över dom?

Dan Josefsson: Vi fick dem av källor som vi garanterat källskydd.

Maggan: Kommer ni att titta på fler fall som Christianson varit inblandad i?

Dan Josefsson: Flera andra medier granskar just nu andra fall. När jag intervjuade Christianson 2013 sa han till mig att han varit konsult i 100 brottsutredningar. Det bör tillsättas en kommission som granskar allihop.

Anders: Bra jobbat! Stor journalistisk gärning. Hur mycket tid har ni lagt på fallet?

Dan Josefsson: Jag har jobbat med det här sedan november 2015. Sedan har våra duktiga reportrar Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson tillkommit. Plus redigerare, fotografer osv osv. Totalt motsvarar det minst fyra års arbete för en person.

Anna: Varför har ingen reagerat förrän nu?

Anna Nordbeck: Hej Anna, eftersom bröderna aldrig åtalades lades förundersökningen ned. Väldigt få har därför haft möjlighet att se den. Polisen har således fått stå för historieskrivningen och flera medier har rapporterat polisens version av vad som hände. Att det tog så många år innan sanningen kom fram är givetvis väldigt beklagligt.

Emma: Om man blir utsatt för att poliser pressar och hävdar att de vet saker som de inte vet, finns det någonstans man kan vända sig?

Dan Josefsson: Om polisen misstänker dig för något måste de delge dig misstanke och då har du rätt till advokat.

Tea: Är det troligt att Rolf Sandberg och Sven Å väljer att avstå från aktuelt pga att de blivit avråts från sina advokater eftersom fallet återupptas?

Dan Josefsson: Poliserna har inga advokater och de är inte misstänkta för något. De uteblir därför att de inte vill stå för vad de gjort.

Dolken: Bara för att behandlingen ,utfrågningarna och utredningen av pojkarna varit under all kritik , innebär väl inte de att dom automatiskt är oskyldiga ???

Dan Josefsson: Nej, det är den totala frånvaron av såväl erkännande som bevis leder till slutsatsen att de är oskyldiga.

Bettan: Förflyttningen av Kevin...vad sa poliserna hur det gått till?

Anna Nordbeck: Hej Bettan, Rolf Sandberg hävdar på presskonferensen den 2:a november 1998 att bröderna ska ha flyttat Kevin från en flytbrygga till fyndplatsen. Men polisens egen kriminaltekniker avfärdar detta. Vi vet ju också att pojkarna inte kan ha varit nere vid sjön under den här kvällen. Det finns ingen teknisk bevisning, inga vittnen, inget erkännande och pojkarna har alibi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet