Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Lasse Berghagen är död – blev 78 år

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Berghagen är död. Den folkkäre artisten och programledaren blev 78 år.

”Lars Berghagen, vår Larsan, har idag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skriver familjen i ett mejl till TT.

Under sommaren drabbades Lasse Berghagen av hjärtproblem och fick ställa in sin medverkan på Västerviks visfestival. Istället lades han in på sjukhus.

Lasse Berghagen låg nedsövd i flera veckor efter operationen, men vaknade i slutet av september. Han avled senare på sjukhuset, uppger hans dotter Malin Berghagen.

Den folkkära sångaren, låtskrivaren, författaren och den mångårige Allsång på Skansen-profilen lämnar efter sig klassiska låtar som Stockholm i mitt hjärta, En kväll i juni, Sträck ut din arm och Teddybjörnen Fredrikssson.

Pernilla Wahlgren: ”Stor sorg”

Per Andersson, redaktör för SVT:s Kulturnyheterna, minns Lasse Berghagen med värme.

– Om man pratar om Lasse Berghagen som urtypen av folkkärhet så är det verkligen med Allsång på Skansen han jackade upp sin karriär till en ny nivå, säger han i SVT:s livesändning.

Pernilla Wahlgren riktar stora hyllningar den nu avlidne artisten.

– Det är en stor sorg för hela svenska folket. Lasse har alltid varit en stark personlighet, en varm person och otroligt omtyckt och älskad, säger hon till SVT.

SVT:s vd: ”Tack Lasse. Tack för musiken”

Hanna Stjärne, vd på SVT , tackar Lasse Berghagen i ett meddelande:

”Lasse Berghagen hade i decennier varit en av de mest omtyckta svenska artisterna när han 1994 blev programledare för Allsång på Skansen. Han intog Allsångsscenen med sin stora låtkatalog, sin vackra röst och sin förmåga att sprida glädje och värme. Det blev tidernas kärlekshistoria, Lasse Berghagen älskade Allsång på Skansen och Allsångspubliken älskade honom. Tack Lasse. Tack för musiken, för texterna, för ditt goda humör och för den bästa signaturmelodi ett allsångsprogram kan ha. Lasse Berghagen, alltid i våra hjärtan.”

Se hela SVT Nyheters sändning om Lasse Berghagen här.

Så minns svenska folket Lasse Berghagen

Tack till er alla som har delat med er av tankar och minnen av Lasse Berghagen, hans musik, person och arv 🌹💐

Vi kommer nu att avsluta den här chatten. Till den som vill minnas honom lite till kan vi tipsa om ett porträtt av honom, från 2020 när han fyllde 75 år, som finns att se på SVT Play.

Jonas • Finner inga ord. Mina tankar går till vänner och familj🌷vila i frid Lasse

Lars Nilsson • Jag kommer minnas Lasse Berghagen som Allsång på Skansen och han sa orden kunskap, glädje och lite tango. Jag såg Lasse Berghagen och Lina Hedlund uppträda på Sandvikendagarna 2019. Vila i frid.

Jonas • Kommer spela Teddybjörnen Fredriksson för min son idag, den är så fin! Vila i frid Lasse!

Birgitta G: son Santesson • Du spred stor glädje under ditt liv med all sin verksamhet.
Vila i frid

Tina • Fick glädjen att som taxichaufför skjutsa dig hem efter en konsert 1988. Minns din glädje och vänlighet som strålade från dig. ❤️

Victoria • Lasse Berghagen var Sverige för mig. Till Stockholms skärgård, och Som en blänkande silvertråd är mina favoriter.

Anna-Greta I Bergsjö • Tack för alla minnen av din låt-skatt och minnen ifrån flera live-uppträdanden av dej ifrån Skansen Lasse ❤️🎶. Sov i ro

Hans-Ola Ahlén • Mina varmaste kondoleanser och tankar till Lasses familj! 'En människa är inte död så länge man minns henne.' Och Lasse kommer för alltid bli ihågkommen!
Störst av allt är Kärleken

Micke • Född 68:a, jag har från distans följt Berghagens utveckling i realtid, till dagens slutpunkt! Jag har inget att erinra, han har, utan att man reflekterat över det då, faktiskt imponerat på mig, varit ett värde som även byggt mig, med värderingarna, sammanhållning och våra gemensamma styrkor. Ett samhälle som nått kastat oss loss från....det är jäkligt trist att Lasse Berghagen sprungit vidare, han var en av många andra, vissa av dem ännu levande, som höll/håller i trossarna! Ära till Er!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.