Låst förhandlingsläge mellan S och V

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går minst sagt trögt. Källor inom Vänsterpartiet uppger för SVT att förhandlingarna om sakfrågorna i princip lagts på is till dess att formerna kring regeringsunderlaget är lösta.

Under dagen har Magdalena Andersson (S) lämnat en avstämning till talmannen om hur det går i processen att bilda en regering. Senast på måndag ska hon lämna ett slutgiltigt besked.

Den information hon lämnade under fredagen har inte påverkat den nuvarande tidsplanen, uppger talmannens presstalesperson för SVT.

Klackarna i backen

Vänsterpartiet har tidigare uppgett tre krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Man vill komma överens om höjda pensioner, en förbättrad sjukförsäkring och en överenskommelse om spelreglerna för regeringsunderlaget.

Men enligt V-källor har förhandlingarna i princip fastnat på den sista punkten. Socialdemokraterna uppges inte vara villiga att enas kring ett avtal som garanterar att Vänsterpartiet får politiskt inflytande.

På den punkten har man satt klackarna i backen, uppger V-källor.

Dadgostar fåordig

När Nooshi Daadgostar (V) vid strax efter klockan 13 på fredagen klev ut från ett sista möte med Magdalena Andersson inför avstämningen med talmannen var hon fåordig.

– Jag håller gärna det som händer i förhandlingarna i förhandlingsrummet, men vi har konstruktiva samtal.

Enligt uppgifter sitter ni fast i regeringsunderlagsfrågan, stämmer det?

– Jag har varit väldigt tydlig med att vi inte kan ha regeringsombildningar om och om igen på det här sättet. Vi måste ha stabila regeringar i Sverige.

Trycker du gult som läget ser ut nu?

– Vi får återkomma till vad vi landar i. Just nu har vi konstruktiva förhandlingar, säger Nooshi Dadgostar.

”Handlar om demokrati”

I ett inlägg på Facebook utvecklar V-ledaren sin syn på förhandlingarna.

”En del av er undrar varför vi inte bara röstar ja till Magdalena Andersson utan att hålla på att förhandla. Svaret är enkelt: Det handlar om demokrati”, skriver hon.

Vänsterpartiet kan inte ge sitt stöd till till en regering vars politik man inte har en möjlighet att påverka, resonerar Nooshi Dadgostar.

Efter Magdalena Anderssons avstämning med talmannen kommer SVT Nyheter i kontakt med henne.

”Jag har nyss haft avstämning med riksdagens talman. Nu fortsätter arbetet med att sondera förutsättningarna att bilda en ny regering. För att Sverige ska få en handlingskraftig regering måste alla ta sin del av ansvaret. Jag är beredd att göra min del”, uppger Magdalena Andersson via sin presstalesperson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.