I sju av Sveriges studentstäder kan studenter inte erbjudas ett boende under höstterminen. Det handlar om Göteborg, Halmstad, Lund, Skövde, Stockholm, Uppsala och Visby. Städerna har därför rödlistats i Sveriges förenade studentkårers årliga rapport.
I fem ytterligare städer, som rödlistades under förra året, har bostadssituationen för studenter förbättrats i år.
Elva städer har i år gullistats, vilket innebär att studenter kan erbjudas ett förstahandskontrakt någon gång under höstterminen. 15 städer är grönlistade, vilket innebär att studenter kan få ett tryggt boende inom en månad.
Coronapandemin en av orsakerna
Coronapandemin och dess effekter, bland annat att fler kommer studera på distans under hösten, kan vara en orsak till att bostadssituationen förbättrats på flera orter. En annan är att färre internationella studenter kommer till Sverige i år.
Även en förbättrad samverkan mellan lärosäten, studentkårer och kommunerna kan ligga bakom förbättringen, säger Linn Svärd, vice ordförande på Sveriges förenade studentkårer.
– Men det är svårt att se en trend. Jag tror inte det är så att vi mirakulöst har lyckats bygga bort bostadsbristen. Men det är jättekul att se hur många städer som har flyttats upp till att bli gula och gröna, säger hon.
Kan leda till att utbildningen inte genomförs
Bristen på studentbostäder är fortfarande stor i de största studentstäderna och 40 procent av landets studenter studerar i någon av de sju rödlistade städerna.
– Vi behöver fortsätta jobba med frågan och fortsätta bygga mer. Tyvärr blir också nyproduktion generellt sett dyrt. Många studenter lägger halva sin inkomst på hyran. Det är inte riktigt rimligt, säger Linn Svärd.
Många nya studenter behöver lägga mycket tid på att leta efter boende, tid som annars hade kunnat läggas på studierna, säger Linn Svärd.
– Konsekvensen av att inte hitta någon bostad blir att vissa hoppar av och lämnar sin utbildning, säger hon.
Så här ser bostadssituationen ut för studenterna i Sverige
Röda städer:
Göteborg, Halmstad, Lund, Skövde, Stockholm, Uppsala, Visby
Gula städer:
Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Karlskrona (tidigare röd), Kristianstad, Linköping (tidigare röd), Luleå (tidigare röd), Malmö, Umeå (tidigare röd)
Växjö, Örebro
Gröna städer:
Borlänge (tidigare gul), Falun (tidigare gul), Gävle, Jönköping (tidigare röd), Kalmar (tidigare gul), Karlshamn, Karlstad (tidigare gul), Norrköping (tidigare gul), Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik, Östersund
Det här betyder färgerna:
En stad är röd om studenter inte kan erbjudas ett boende under hötterminen.
En gul ort innebär att studenter kan få ett förstahandskontrakt för ett boende någon gång under höstterminen, som de kan behålla under hela sin studietid.
En stad är grön om studenter kan erbjudas ett tryggt boende inom en månad.
Så har undersökningen gjorts:
Sveriges förenade studentkårer har kontaktat de största förmedlarna av studentbostäder, samt studentkårerna, i respektive ort för att få en prognos för hur bostadssituationen ser ut inför höstterminen. Situationen på de olika orterna bedöms sedan utifrån SFS kriterier för ett tryggt boende, och utifrån hur lång tid det tar för studenter att få boende.
Källa: Sveriges förenade studentkårer