Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon Helmér, vd för Studentbostäder, berättar att allt färre studenter vill bo i en studentkorridor.

Allt färre vill bo i studentkorridor

Publicerad

Allt färre studenter vill bo i en klassisk studentkorridor. Det är något som även syns när det byggs nya studentbostäder.
– Jag skulle säga att det är en generell trend i hela landet, säger Simon Helmér, vd för Studentbostäder.

Endast 33 procent av studenterna kan tänka sig att dela kök och enbart 6 procent kan tänka sig dela badrum. Det visar en rapport från Studentbostadsföretagen.

– Vi ser en tydlig trend att dagens studenter gärna vill bo i en studentetta där man har tillgång till eget badrum och eget kök. Jag tror att det beror på att dagens studenter har något större krav än vad 70-talets studenter hade, säger Simon Helmér som är vd för Studentbostäder i Linköpings AB.

”Generell trend” – från 58 till 5 procent

Och trenden syns tydligt även i vad som byggs nytt. 1979 vad 58 procent av de färdigställda studentbostäderna studentkorridorer. Idag är siffran för studentkorridorer 5 procent. Istället dominerar studentettan.

– Jag skulle säga att det är en generell trend i hela landet. Tittar man på antalet studentbostäder byggt efter 1980 är andelen korridorsbostäder ganska låg. Det som dominerar nyproduktionen är det som vi kallar studentettan, en liten etta mellan 18 och 25 kvadratmeter.

Samtidigt vill inte Simon Helmér dömma ut den klassiska studentkorridoren.

– Vi ser också att det inte är så att korridoren är utdömd på något sätt. Den generella studenten vill ha tillgång till eget kök och badrum, men vi ser också att många studenter, framför allt internationella och nya studenter vill bo i en korridorsbostad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer