Det ska bli lättare för flyktingar att återförenas med sina familjer, efter nytt beslut i riksdagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lättare för familjer att återförenas efter ja i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen säger ja till att lätta på reglerna för familjeåterförening för personer som flytt kriget i Syrien.

Det ska bli lättare för familjer att återförenas enligt ett beslut som klubbats igenom i riksdagen under tisdagen. Framför allt gäller det personer som kommit till Sverige de senare åren från kriget i Syrien. Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget.

De två partierna röstade också emot att förlänga den tillfälliga så kallade gymnasielagen som ger ensamkommande unga en ny möjlighet att stanna för att kunna slutföra studier.

Tillfälliga uppehållstillstånd består

Riksdagen röstade också igenom att förlänga den ordning som säger att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara det normala för dem som får stanna. Lagen tillkom efter flyktingkrisen 2015 och nu förlängs den till 20 juli 2021. Vänsterpartiet var det enda parti som röstade emot förlängningen av de hårdare reglerna. De anser att Sverige borde återgå till den mindre strikta asyllagstiftning som gällde innan flyktingkrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.