Ledarskribenten om L-krisen: ”Oklart vilken roll de fyller”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara sju månader kvar till höstens val har Liberalerna fortfarande en lång väg kvar upp till riksdagsspärren, visar den senaste mätningen från SVT/Novus. Enligt mätningen samlar partiet enbart 2,7 procent av väljarna.

– Det är så klart ett allvarligt läge. Den som inte inser det har ingen krisinsikt, säger Roko Kursar, liberalt kommunalråd i Malmö.

Sedan i juni 2019 har Liberalerna konstant legat under riksdagsspärren i mätningarna från SVT/Novus. Det senaste resultatet på 2,7 procent utgör förvisso en ökning med 0,5 procentenheter sedan förra mätningen, men mätningen är inte säkerställd.

Susanne Nyström, som är ledarskribent på oberoende liberala Dagens Nyheter, tycker sig kunna identifiera flera anledningar till partiets krissiffror. Flera av dem är kopplade till det tidigare regeringssamarbetet under januariavtalet.

– När man ingick januariavtalet förlorade man en del väljare. Det var inget konstigt, det hade man gjort oavsett vilket vägval man gjort eftersom Liberalernas väljare var så splittrade i regeringsfrågan. Men när man därefter valde en partiledare som var en uttalad kritiker till januariavtalet försvann en del väljare som gillade januariavtalet utan att de andra kom tillbaka, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Har närmat sig SD

En annan anledning kan enligt Nyström vara att partiet närmat sig SD, något som hon menar är ”helt otänkbart” för många av de väljare som lade sin röst på partiet 2018. Sett bortom politiska samarbeten har partiet dock ett ännu större problem, enligt ledarskribenten.

– Det är väldigt oklart vilken roll Liberalerna ska fylla i svensk politik i dag. Ytterst kokar frågeställningen ned till ”vad får man om man röstar på Liberalerna som man inte får om man röstar på Moderaterna?”.

”Måste vara tydliga”

Roko Kursar, som är liberalt kommunalråd i Malmö, ser positivt på att partiet över huvud taget ingick januariavtalet. Samtidigt håller han med om att sättet som samarbetet kommunicerats på kan ha skadat Liberalerna i opinionen.

– Vi kan konstatera att vi varit väldigt bra på att förhandla, men mindre bra på att kommunicera de liberala segrar som vi faktiskt fick igenom i januariavtalet, säger han i Morgonstudion.

Kommunikation är också svaret på det större problemet gällande Liberalernas roll i politiken, enligt Kursar.

– Partiet ser sig som ett mittenparti och vi måste vara väldigt tydliga med vilken politik vi vill föra. Den är liberal, den är socialliberal, och det måste vi komma ut med. Jag är dock optimistisk inför valrörelsen, säger Roko Kursar (L).

Hur ska då partiet vända trenden? Hör Susanne Nyströms förslag i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.