Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi behöver rensa i partirabatten” – Hör statsvetaren Sören Holmberg. Foto: SVT

Legendariske statsvetaren om kaoset i riksdagen: ”Vi måste rensa i partirabatten”

Uppdaterad
Publicerad

Den kaotiska situationen i riksdagen verkar inte ha något slut. Hade vi haft färre partier hade det däremot varit lättare att styra Sverige. Det säger den legendariske statsvetaren Sören Holmberg i Politikbyrån.

Att det är extremt jämt i riksdagen – och att det leder till röra och regeringskris – är inget nytt utan något som svenskarna har levt med sedan valet 2014.

Enligt Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet och därtill nestor i svensk politik, är en förklaring att vi har för många partier i Sverige i dag.

– Vi har ju åtta partier i riksdagen i dag och i vissa kommuner har vi ännu fler. Det gör det svårt att bilda regering och att få styre och stabilitet. Dessutom kan man ju fundera på om de politiska sakfrågor och konflikter som vi har verkligen behöver åtta-nio olika exponenter, säger han i Politikbyrån och fortsätter:

– Det kanske räcker med lite färre partier för att gör systemet mer effektivt. Vi behöver rensa i partirabatten.

”Inte bra för landet”

Utvecklingen ser likadan ut i övriga Europa, påpekar Sören Holmberg.

– Vi har fått en fragmentarisering av partisystemet vilket gör att det blir mer instabilt och mer svårstyrt än vad det borde vara.

Tror du att färre partier hade gjort det lättare att styra Sverige?

– Ja det är jag övertygad om. En eller två röster färre på scenen hade gjort situationen mindre osäker. Att vi har den här typen av osäkerhet varje gång vi ska bilda regering eller få fram en budget är inte bra för landet långsiktigt.

Hur många partier är optimalt?

– Sex-sju om jag måste säga något.

Tror inte på höjd riksdagsspärr

Det finns de som anser att vi bör höja riksdagsspärren i Sverige, är det en lösning?

– Jag vet inte hur effektivt det skulle vara. Det finns exempel på där man har en spärr på 10 procent och det är ju inte smakligt för det kan ju innebära att en majoritet av väljarna inte får sina åsikter representerade när deras parti inte kommer in.

– Jag tror inte på regeländringar. Det här måste lösas av det politiska systemet, via debatt och valrörelser. Det kanske håller på att lösa sig i Sverige, vi kanske får ett eller två färre partier efter valet 2022 och då kanske det blir lite lättare att styra.

Se kvällens kvällens avsnitt av Politikbyrån – ”Ny demokrati?” – på SVT Play klockan 19.30 i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet