Legitimation för lärare införs

Uppdaterad
Publicerad

Alla lärare måste ha en särskild legitimation för att bli fast anställd och få lov att sätta betyg. Det beslutade riksdagen i dag.

I dag är många lärare i skolan obehöriga. Runt var femte lärare saknar i dag pedagogisk examen och många undervisar i ett ämne, årskurs, eller skolform de inte är utbildade för.

Men i framtiden måste alla lärare ha en legitimation för att bli fast anställd och sätta betyg. Tanken är att det ska höja kvaliteten i skolan och läraryrkets status.

Lärarförbundet: Gravt underfinansierad

En lärarlegitimation har ett brett stöd både i riksdagen och hos lärarfacken. Däremot ifrågasätter Lärarförbundet finansieringen.

-Det riskerar att bli platt fall och vi har påpekat från förbundets sida vid ett flertal tillfällen att det saknas pengar, säger Eva-Lis Sirén.

-Jan Björklund behöver gå hem och fundera på sin kammare.

Men utbildningsministern försvarar de beräkningar man gjort.

-Det är väl klart att fackföreningar alltid vill ha mera pengar, men det är inte min bedömning och inte heller riksdagens bedömning. Alla partier har varit överens att det är den ekonomiska nivån som behövs, säger Jan Björklund till TT.

Jobbar med övergångsbestämmelser

Beslutet om lärarlegitimation har gjort att många lärare är oroliga för att inte uppfylla kriterierna. Utbildningsminister Jan Björklund påpekar att man samtidigt arbetar med övergångsbestämmelser.

-Ska man göra en sådan stor förändring som lärarleg måste vi beakta att vi haft tre olika lärarutbildningssystem på 40 år med olika inslag. De som är erfarna i yrket och duktiga ska vi inte jävlas med. Det är inte avsikten, säger Jan Björklund till TT.

Enligt Björklund är det tre kategorier av lärare som behöver övergångsbestämmelser, bland andra lärare som gått huvuddelen av sin utbildning men saknar vissa inslag.

-De ska naturligtvis bara behöva läsa in det som de saknar. Då får man göra en värdering av vad det är.

Införs nästa sommar

Legitimationen införs nästa sommar men redan nu i sommar tar Skolverket emot ansökningar från de runt 180.000 lärare som berörs.

TT

Ulrika Zaccheus

ulrika.zaccheus@svt.se

Fakta: Lärarlegitimation

* För att få anställning och få undervisa ska det i regel krävas lärarlegitimation.

* Lärare som vill ha legitimationen måste ha en lärarexamen. Förskollärare ska ha en förskollärarexamen, eller motsvarande äldre examen.

* Endast legitimerade lärare ska, med få undantag, självständigt kunna sätta betyg.

* En lärare som inte är legitimerad ska sätta betyg tillsammans med en legitimerad lärare.

* Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2011 men kan användas fullt ut först den 1 juli 2012.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.