Leif GW Persson anser att regionpolischef Annika Stenbergs avgång var väntad. Foto: TT

Leif GW Persson: Markering om att Dan Eliasson sitter kvar

Kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att regionpolischef Annika Stenberg fått sparken. Samtidigt tolkar han beskedet som att hårt kritiserade rikspolischef Dan Elisson sitter säkert fram till nästa val.
– Om han visste att han själv skulle sluta inom någon vecka skulle han knappast göra något sådant här, säger han.

Efter massiv kritik lämnade chefen för polisen i Region syd, Annika Stenberg, sitt uppdrag på måndagen med omedelbar verkan. Enligt uppgifter till SVT Nyheter fattade hon beslutet i helgen.

Men kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att hon har fått sparken. Han menar att beskedet inte var oväntat.

– Redan i höstas hörde jag saker om att det här inte kommer att funka. Jag har många kontakter vid polisen i Skåne, det de berättar för mig låter inget kul. Hon har inga polisiära kunskaper, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Leif GW Persson har Annika Stenberg haft stora problem med personalen.

– Blir du osams med dina poliser får du det knepigt.

Bakgrund som jurist

Annika Stenberg är inte polis i botten, utan utbildad företags- och förvaltningsjurist och har en bakgrund som regionchef på Skatteverket i Stockholm. Leif GW Persson tycker att det var en konstig rekrytering, men menar att det i slutändan inte var det som fällde henne.

– Man måste inte vara polis, men man måste vara villig lyssna på de som är inblandade. Det var kärnan, hon var inte intresserad.

Samtidigt har Region syd brottats med en omfattande mordvåg, som satt extra press på ledningen.

– Skåne län har varit under starkt tryck, då måste man ha en fungerande kriminalchef.

Tror Eliasson sitter kvar

Leif GW Persson ser Annika Stenbergs avgång som en markering om att hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson kommer att sitta kvar av det som återstår av regeringens mandatperiod.

– Det är intressant, det visar att Eliasson inte upplever sig som hotad. Jag tolkar det som att de tänker ha Eliasson kvar. Om han visste att han själv skulle sluta inom någon vecka skulle han knappast göra något sådant här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer