I början av 90-talet fick Leif Pagrotsky diagnosen astma. Det visade sig vara helt fel för det handlade om i själva verket om svår kärlkramp. Hittills har han fått göra två så kallade ballongvidgningar i kärlen runt hjärtat.
-Jag trodde bara att jag hade dålig kondition. Jag kunde inte gå, jag var tvungen att stanna och hämta andan fast att det var jättekorta vägar. Jag kunde inte ens gå från garaget till huset trots att det bara var 100 meter, säger Leif Pagrotsky till Rapport.
Hur lång tid tog det innan du fick rätt diagnos?
-Det tog ganska lång tid. Jag fick fel diagnos, fel behandling och blev inte bättre. Det tog nästan ett år faktiskt. Men själv associerade jag inte alls att det skulle vara något med hjärtat.
När du fick din diagnos, vad hände då?
-Jag blev rädd naturligtvis. Hjärtat är ju inte vad som helst, så att det var en chock och omskakande.
Hur har det här förändrat ditt liv?
-Jag har koncentrerat mig på mitt sätt att äta, så jag äter idag helt annorlunda än vad jag gjorde innan. Jag har en rätt radikalt annorlunda diet idag, det vet jag själv även om jag inser att omgivningen inte ser det. Jag har nästan helt slutat med smör och grädde, jag äter mycket, mycket mindre fet ost och det är saker jag varit väldigt glad i. Jag har dragit ner mycket kraftigt på sötsaker, efterrätter, kaffebröd – men inte så mycket att jag inte fortfarande gillar det jätteskarpt och passar på när det är riktigt bra att kosta på mig att äta det då. Men i vardagen är det mycket, mycket mindre än vad det var innan.
Har du några egna förslag som du kommer att lägga fram för att bättre komma åt hjärt-kärlsjukdomar?
-Jag har jobbat som kulturminister väldigt, väldigt aktivt för att begränsa tv-reklamen, och reklam till barn som i väldigt hög grad handlar om fel sorts mat, och alkoholreklam till vuxna. Jag har misslyckats med det och det är tråkigt, men det är exempel på en fråga där jag som politiker har kunnat engagera mig och känna det starka engagemanget på grund av mina egna privata upplevelser.
Nu vill ju svenska hjärtläkareföreningen att den här frågan lyfts nästa år då vi är ordförandeland i EU. Hur tror du att Sverige kommer att lyckas med det?
-Vi får hoppas att regeringen tar fasta på det här då och tar stafettpinnen och försöker bilda opinion i Europa. Men vi ska ha klart för oss att den opinion i Europa, de lobbygrupper som slåss för smöret, för grädden, för tobaken och alkoholen, de är mycket starkare än hjärtläkarna. Så fungerar det i EU, och jag hoppas att vi från svensk sida där vi varit lite starkare i andra riktningen kan mobilisera opinion för det här, säger Leif Pagrotsky.
Lina Miller, medicinreporter Rapport