Madeleine Leijonhufvud. Foto: TT Nyhetsbyrån

Leijonhufvud om alliansens utspel: Äntligen!

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill nu utreda en samtyckeslagstiftning i våldtäktsfall, något som välkomnas av straffrättsprofessor Madeleine Leijonhufvud.

På en presskonferens i dag utlovade de fyra allianspartiledarna att en samtyckeslagstiftning ska utredas.

– Äntligen! Det har dröjt länge, Beatrice Ask utlovade en utredning tidigt i våras, men nu ska det bli av och det är väldigt välkommet, säger Madeleine Leijonhufvud till SVT.

Madeleine Leijonhufvud är professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet, och har länge debatterat för att en sådan lagstiftning ska införas.

Processen är igång

– Varje steg vad gäller sexuallagstiftningen har tagit lång tid, men jag är nöjd att den här processen har kommit igång även om det kan ta flera år innan en lag verkligen införs, säger Madeleine Leijonhufvud.

Utredaren ska lämna in sina slutsatser till regeringen senast den första februari 2016.

Madeleine Leijonhufvud är också nöjd med att regeringen föreslår att brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt” ska införas.

– Tillsammans med en samtyckeslag är det två väldigt viktiga förändringar för att lagstiftningen ska komma i samklang med hur allmänheten ser på sexualbrott, menar Madeleine Leijonhufvud.

Hoppas lagen blir verklighet

Nu vågar Madeleine Leijonhufvud tro att hennes och andras kamp för en samtyckeslag verkligen ska bli verklighet.

– Ja, jag har goda förhoppningar, alla partier är ju med nu, även Moderaterna, säger Madeleine Leijonhufvud till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.