Alliansen: Samtyckeslag ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Under en pressträff i dag presenterade de fyra partiledarna för de borgerliga allianspartierna nya förslag på skärpta straff för grova våldsbrott. Bland annat vill man införa skärpta straff för våldtäkter, samt utreda möjligheterna till en samtyckeslagstiftning.

Alliansen vill införa två nya brottsrubriceringar, ”synnerligen grov våldtäkt” samt ”oaktsam våldtäkt”, det senare när gärningsmannen borde ha insett att offret var i en utsatt situation till exempel för att hen var kraftigt berusad.

– Vi är många som upplevt en enorm frustration över hur rättsväsendet stått handfallna vid vissa vidriga övergrepp, säger Annie Lööf (C).

Dessutom vill Alliansen utreda varför så få våldtäktsanmälningar leder till en fällande dom och överväga om Sverige ska få en samtyckeslagstiftning.

– Vi vill se hur en sådan samtyckes-reglering kan se ut, för vi vill ha en lagstiftning som tar sexualbrott på största möjliga allvar, säger Annie Lööf (C).

Stor debatt kring samtyckeslagstiftning

En samtyckeslagstiftning har diskuterats de senaste åren efter en rad friande domar i uppmärksammade fall, bland annat när sex pojkar i Tensta friades och när en student i Lund friades.

En samtyckeslagstiftning har debatterats länge, bland andra har professor Madeleine Leijonhufvud skrivit på SVT Opinion om motståndet mot en samtyckeslag. Fatta-kampanjen skrev också på SVT Opinion för ungefär ett år sedan, och juristen Susanna Eriksson skrev i samma ämne i januari i år.

Även i politiken har en samtyckeslag debatterats flitigt, samtliga riksdagspartier utom Moderaterna varit för att en samtyckeslagstiftning ska utredas. Justitieminister Beatrice Ask (M) har tidigare uttalat sig negativt om en samtyckeslag.

Skärpta straff för grova våldsbrott

Alliansen vill också skärpa straffen för grova våldsbrott.

– Vi vill höja minimistraffen för bland annat dråp, synnerligen grov misshandel och grovt rån, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Även straffrabatten ska dämpas, varje brott ska finnas med i domen.

Kontaktförbud skärps

Alliansen vill också att kontaktförbudet ska skärpas.

– När kontaktförbudet överträds, så händer nästan ingenting, rättsväsendet reagerar inte, säger Jan Björklund (FP).

Alliansen vill att fotbojan ska användas oftare vid kontaktförbud, om till exempel en man som tilldelats kontaktförbud ändå söker upp en kvinna, så ska han omedelbart gripas av polisen.

– Tiotusentals kvinnor i Sverige lever varje dag skräckslagna för de män de tidigare varit ihop med, män som nu trakasserar, förföljer och hotar kvinnan. Samhället har inte gett dessa kvinnor ett tillräckligt stöd, säger Jan Björklund (FP).

Högre straff för återfallsbrott

Den som åter döms till ett fängelsestraff sitter i dag av ungefär två tredjedelar av sitt nya straff. Alliansen vill se en skärpning till att återfallsbrottslingar istället ska sitta av tre fjärdedelar av sitt straff.

Alliansen vill också satsa på stöd så att brottslingar lider mindre risk att återfalla i brottslighet.

– Vi vill utöka arbetet med särskilda utslussningsåtgärder, säger Göran Hägglund (KD).

Fakta/Alliansens förslag

  • Straffen för grov och synnerligen grov misshandel, grovt rån, dråp, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång ska skärpas.
  • Straffrabatten för den som döms för en rad brott samtidigt ska bli mindre.
  • Straffen för sexualbrott ska skärpas.
  • Brotten synnerligen grov våldtäkt och oaktsamhet i samband med sexuella övergrepp ska om möjligt införas, efter utredning.
  • En utredning ska också se över en samtyckeslag.
  • Fotboja ska kunna användas mer när kontaktförbud har dömts ut. (TT)

Källa: Alliansens material ”Ett tryggare Sverige”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.