Foto: Janeric Henriksson, TT

Leksaksjätte i konkurs efter svag julhandel

Uppdaterad
Publicerad

Den krisande danska leksakskoncernen Top-Toy, som driver leksakskedjorna BR och Toys R Us i Norden, har begärts i konkurs, skriver bolaget i ett pressmeddelande. En svag julhandel var droppen som fick bägaren att rinna över för bolaget som tidigare hade ansökt om att genomgå rekonstruktion.

”Vi har kommit långt och vår rekonstruktionsplan var godkänd av kreditgivare och domstolen. Vi har arbetat dygnet runt för att få till ett ramverk för rekonstruktionen av Top-Toy. Men tyvärr har vi blivit tvungna att inse att vi inte kan fortsätta på grund av den svaga julhandeln”, säger Per Sigvardsson, vd för Top-Toy i en kommentar.

Några av orsakerna bakom Top-Toys konkurs uppges vara digitaliseringen, fler konkurrenter och ändrade lekvanor bland barnen.

Enligt det senaste bokslutet för bolagets brutna räkenskapsår landade nettoförlusten för Top-Toy på drygt två miljarder danska kronor.

Enligt presstjänsten på TopToy har de två leksakskedjorna cirka 900 anställda i Sverige. Globalt har man fler än 3 000 medarbetare i de nordiska länderna, Tyskland och Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.