Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: TT

Lena Hallengren: Inte ett problem i sig att medel blir över

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner kronor i satsningen Äldreomsorgslyftet kommer att frysa inne i år, visar en beräkning som SVT Nyheter gjort. Anledningen är att många kommuner har haft svårt att omsätta pengarna. 
– Det är i sig inte ett problem, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Sveriges kommuner har kunnat ansöka om totalt närmare 3,4 miljarder kronor i bidrag för personalkostnader kopplade till Äldreomsorslyftet 2021. En stor del av pengarna har kommit till användning men många kommuner har också haft svårt att utnyttja bidraget. 

6 av landets 290 kommuner uppger att de inte kommer ansöka om något bidrag alls i år och 18 kommuner kommer bara ansöka om en del av sina öronmärkta pengar. 

Enligt SVT:s beräkning kommer omkring 340 miljoner ur statsbidraget för 2021 inte att användas, men den siffran väntas bli betydligt högre då flera kommuner kommer behöva betala tillbaka pengar som de inte har kunnat använda.

”Inte ett problem”

I ett mejl till SVT Nyheter kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) uppgifterna:

“Regeringen har sett till att äldreomsorgslyftet är fullt finansierat. Det har därmed funnits så mycket medel avsatta att alla kommuner har kunnat låta alla som velat utbilda sig på arbetstid. När vi finansierar på det sättet kan det också bli medel över – det är i sig inte ett problem. Satsningen fortsätter nu även i år och framåt.”

Vill köpa utbildning

Till SVT Nyheter uppger flera kommuner att de hade kunnat använda pengarna i Äldreomsorgslyftet i större omfattning om de inte varit begränsade till att bara täcka personalkostnader. Till exempel nämner flera kommuner att de hade velat kunna använda bidraget till att köpa utbildningsplatser då antalet reguljära utbildningsplatser är begränsade. På det svarar Lena Hallengren (S) att kommunerna kan välja att använda andra anslag som de har fått till det.

“Totalt sett så tillför regeringen svensk äldreomsorgen 10 nya miljarder mer 2022 än 2018. Dessa medel kan med fördel användas för utbildningsinsatser”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer