Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren håller en pressträff om tester för covid-19. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialminister Lena Hallengren (S): Nu ska fler testas för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Fler patienter ska testas för covid-19 i Sverige. Under tisdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) nya riktlinjer om prioriterade grupper, där fler ska få tillgång till provtagning.

Regeringens plan var att testa 100 000 personer i veckan från mitten av maj. Förra veckan nådde man till en tredjedel av målet, med 32 700 personer som testades för covid-19.

Nu ändras prioritetsordningen för att fler ska kunna testas.

– En av våra stora utmaningar är att fortsätta bygga ut testningen. Det bidrar till att stärka vård och omsorg då personal inte behöver sitta hemma i onödan, säger socialminister Lena Hallengren vid en pressträff under tisdagen.

Så ändras prioritetsordningen

Till prioritetsgrupp 1 hör patienter som lagts in för vård och även personer i riskgrupp. Till grupp 2 hör personal inom vården och omsorgen. Till grupp 3 hör personal inom annan samhällsviktig verksamhet. Och prioritetsgrupp 4 är övriga relevanta delar av samhället.

– Nu utökas prioritetsgrupp 1 så att även patienter med symptom som söker vård på en vårdcentral eller annan öppen mottagning ska kunna testas, säger Lena Hallengren.

Tester till öppenvården

Enligt Folkhälsomyndigheten innebär det här att fler personer nu ska kunna testas för covid-19.

– Om läkaren bedömer att man behöver göra en provtagning, så ska det finnas tillgängligt i öppenvården, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Inte för sent att testa

Harriet Wallberg, testkoordinator, menar att det är viktigt att vi fortsätter testa för covid-19 i Sverige. Hon säger att hon flera gånger fått frågan om det är för sent för Sverige att genomför tester, men menar att så inte är fallet.

– Nej, det är inte för sent. Det här är ett virus som kommer finnas med länge. Vi måste fortsätta testa och vi måste planera på lång sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet