Lena kom ut som homosexuell i frikyrkan

Uppdaterad
Publicerad

När Lena Frisell hittade kärleken i 25-årsåldern reagerade hennes omgivning inte med glädje utan med bestörtning. Hon pluggade till frikyrkopastor – och kärleken var en annan kvinna.

– Jag blev kallad till samtal som handlade om att jag borde försöka vara ihop med en kille, och att mina känslor var fel, säger hon.

Hon beskriver att det var mycket svårt att komma ut i den miljön. Vänner och klasskamrater grät. Ansvariga för pastorsutbildningen hade långa samtal med henne om att yrkesvalet inte gick ihop med hennes sexuella läggning.

I dag tycker hon att situationen var komplex och hon tror inte att det var ett utstuderat försök till omvändelseterapi, men menar att konsekvensen blev att hon var tvungen att ändra sig eller lämna.

– För det är så viktigt att passa in i miljön där man har så stor del av sin tillhörighet och identitet. Jag upplevde att jag blev mer och mer utfryst och väldigt nedbruten psykiskt.

Lena Frisell är i dag tillbaka i frikyrkliga sammanhang och jobbar både i yrket och på fritiden med att frikyrkor ska bli mer inkluderande.

– Det är klart att de har rätt att tycka vad de vill om homosexuella, men det är inte värdigt att bete sig så mot sina medmänniskor. 

Här kan du få hjälp

Tris – Erbjuder stöd till unga som utsätts eller har utsatts för hedersrelaterat förtryck och våld.

Ungasjourer.se – Samlingssida med kontaktuppgifter till jourer som vänder sig till unga och transpersoner i olika delar av Sverige.

Origo – Erbjuder stöd till unga 13-26 år som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Verksamhetens drivs av Stockholms läns landsting och är hbtq-diplomerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.