Så blir HBTQ-personer förtryckta i religiösa sammanhang i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på att förbjuda omvändelseterapi i Sverige ökar. Socialdemokraterna har skrivit en motion där de kräver ett förbud mot terapiformen som syftar till att ändra en persons sexuella läggning.

– Skyddet för dessa personer behöver stärkas, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Omvändelseterapi syftar till att ändra eller undertrycka en persons sexuella läggning eller könsidentitet och har av FN likställts med tortyr. Allt fler länder har valt att förbjuda den kontroversiella terapiformen och nu ökar det politiska trycket på kriminalisering även i Sverige, det rapporterar Ekot. Det pågår en statlig utredning om förekomsten i Sverige men socialdemokraterna har även skrivit en motion där de kräver ett förbud.

– Det får inte råda något tvivel om att all form av hedersrelaterat förtryck i Sverige är oacceptabelt. Skyddet för dessa personer behöver stärkas, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Liberalerna är positiva till socialdemokraternas förslag men tycker att ett förbud mot omvändelseterapi redan borde varit på plats.

– Vi välkomnar att Socialdemokraterna har kommit till insikten att det här är ett problem i samhället. Men så länge regeringen inte agerar i frågan är det inte till något större stöd för de som faktiskt utsätts, säger Arman Teimouri (L).

”Frestelser från djävulen”

Charlotta Carlström är doktor i socialt arbete vid Malmö Universitet och har forskat om HBTQ inom svenska frikyrkor. Hon har pratat med personer som utsatts för omvändelseförsök och säger att det handlar om bibeltolkning.

– Man tolkar det som att det är syndigt att vara HBTQ-person. Att det är frestelser från djävulen eller onda makter och de behöver man kunna stå emot för att komma till himlen och inte leva ett syndigt liv, säger hon.

Här kan du få hjälp

Tris – Erbjuder stöd till unga som utsätts eller har utsatts för hedersrelaterat förtryck och våld.

Ungasjourer.se – Samlingssida med kontaktuppgifter till jourer som vänder sig till unga och transpersoner i olika delar av Sverige.

Origo – Erbjuder stöd till unga 13-26 år som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Verksamhetens drivs av Stockholms läns landsting och är hbtq-diplomerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.