Foto: SVT

Lena Mellin: Förbjud religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Debatten fortsätter att rasa kring den religiösa friskolan som beslutat att ha separat idrott för pojkar och flickor. Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin reagerar starkt och vill förbjuda religiösa friskolor.

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm har hamnat i fokus eftersom pojkar och flickor på skolan skiljs åt på idrottslektionen.

En av dem som reagerat är Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin. Hon anser att religiösa friskolor inte har en plats i det svenska samhället och att förbud ger en signal att staten står vid sidan av religionen.  

Könsuppdelade gympalektioner

 – Jag tycker inte att de ska finnas. Undervisning är en sak och tro är en annan. Man kan utbilda i den tro ett visst samfund har, men det ska ske separerat, säger Mellin.  

Mellin debatterade religiösa friskolor i Gomorron Sverige mot Elisabet Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen. Till skillnad från Mellin ser Sandlund inga problem med att skolor väljer att separera idrottsundervisningen.  

– I det här fallet så tror jag det handlade om att flickor kände sig friare när pojkarna inte var med och att det finns religiös bakgrund till det. Jag ser inte det som ett problem med att dela pojkar och flickor åt på gymnastiken, säger Sandlund.  

”Tror på mångfald”

Ett förbud mot religiösa friskolor skulle enligt Sandlund leda till att flera populära och välfungerande skolor skulle tvingas stänga.   

– Det minskar mångfalden och jag tror på mångfald. Historiskt sett har religionen en god koppling till utbildning, säger Sandlund.  

Skolinspektionen har tidigare besökt  Al-Azharskolan och de har inte heller haft några synpunkter på den uppdelade undervisning. De ansåg att idrottslektionerna inte stred mot skolans uppdrag. 

Olle Burell, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholms stad, har tidigare kallat skolans beslut för ”väldigt, väldigt oroande”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsuppdelade gympalektioner

Mer i ämnet