Foto: TT/Privat/Trollhättan stad

Fem föll offer för terrorn: ”Det gör så ont”

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer miste livet i terrorattacken i centrala Stockholm. Det senaste offret är lärarinnan och politikern Marie Kide från Trollhättan, som efter att ha vårdats på sjukhus avled tre veckor efter dådet.

Terrorattacken ägde rum fredag 7 april och då dödades fyra människor. Under de närmaste dagarna efteråt kunde deras identiteter bekräftas, en efter en.

11-åriga Ebba Åkerlund var en av dem som dog.

Terrordådet i Stockholm
Ebba, 11 år, dog i terrorattacken på Drottninggatan. Foto: Privat/TT

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”, skriver Ebbas föräldrar i ett uttalande.

Ebbas föräldrar tackar svenska folket

Ebba Åkerlunds familj har bett medierna att lämna familjen ifred, men skickade på tisdagskvällen efter dådet ut en hälsning till svenska folket via TV4:

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta. Vi behöver nu lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det i fred”, skriver familjen i uttalandet.

SVT Nyheter har fått tillåtelse av familjen att publicera namn och bild på Ebba.

66-årig lärarinna och MP-politiker

Den 28 april kom beskedet att terrorattacken krävt ett femte dödsoffer: Lärarinnan och politikern Marie Kide, 66, från Trollhättan.

– Vi kan bekräfta att det är vår medarbetare och politiker som gått bort. Vi har vetat under en tid att det varit väldigt allvarligt. Det var ingen total chock för oss även om det är jättetragiskt, säger Peter Asp, informationschef på Trollhättans kommun, till SVT.

– Våra tankar går till familjen och våra medarbetare på den närmaste arbetsplatsen, säger han också.

Foto: TT/Trollhättan stad

Marie Kide var aktiv i Miljöpartiet i Trollhättan. Hon satt i kommunfullmäktige fram till sin död. Hon skadades allvarligt vid det brutala terrordådet i Stockholm och har sedan dess vårdats på sjukhus. Enligt polisen avled hon under morgonen den 28 april.

Hennes anhöriga har godkänt att SVT publicerar hennes namn och bild. SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med hennes arbetskamrater som nåddes av dödsbeskedet på fredag förmiddag.

– Det är tungt just nu men vi försöker samla oss och stötta varandra, säger en av hennes kollegor.

Lokal Amnesty-ordförande död

Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile miste också livet i fredagens terrorattack. Wahlberg var lokal ordförande för Amnesty på orten. 

Lena Wahlbergs son bekräftar för SVT Nyheter Väst att man väljer att gå ut med hennes namn och bild.

Aftonbladet har pratat med hennes yngre bror, som berättar om sorgen.

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha. Det gör så ont att hon drabbades av detta, säger lillebrodern till Aftonbladet.

Lena Wahlberg var lokal ordförande för Amnesty i Uddevalla. Foto: TT/privat

Lena kämpade för dem som hade det svårast

Han berättar att de båda stod varandra mycket nära och att hon var en väldigt god människa.

 – Hon var den som stöttade alla svaga och hjälpte dem i skolan. Hon kämpade för dem som hade det lite svårare här i livet.

Lena Wahlberg hade ett starkt engagemang i många olika föreningar och var omgiven av många goda vänner.

– Hon var den största av alla, säger lillebrodern.

Mångåriga insatser

Hon hade varit engagerad i Amnesty i Ljungskile ända sedan 1985. Nu råder det djup sorg i gruppen.

– Vi har jobbat tillsammans länge och hon har gjort stora insatser i olika roller under årens lopp, nu senast som ordförande, säger Inger Lindvall som är medlem i den lokala Amnestygruppen.

Lena Wahlberg arbetade med Amnestys aktiviteter in i det sista.

– Hon har varit väldigt aktiv och i förra veckan var hon ute och affischerade eftersom vi var med och anordnade en föreställning i Uddevalla.

– Vi vill framföra vårt deltagande i sorgen till Lenas familj i första hand men även till de andra medlemmarna i Ljungskilegruppen, säger Mats Engman, aktivistsamordnare på Amnesty.

LÄS MER: Det här vet vi om terrorattacken

Brittisk man och belgisk kvinna dödades

Två andra dog i dådet på Drottninggatan, brittiske Chris Bevington, 41 och belgiska Maïlys Dereymaeker, 31 år. Mailys Dereymaker hade stämt träff med svenska vänner i korsningen där Drottninggatan möter Olof Palmes gata. Hon lämnar efter sig en 1,5 år gammal son.

Chris Bevington bodde i Sverige sedan flera år och arbetade för Spotify. Han lämnar efter sig en fyraårig son.

Brittiske Chris Bevington och belgiskan Maïlys Dereymaeker miste livet i terrordådet.

Ytterligare 15 personer skadades i dådet på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet