Leonardo filmade ända in i döden

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det 40 år sedan SVT-fotografen Leonardo Henrichsen sköts ihjäl i Chiles huvudstad Santiago. Han och Rapports korrespondent Jan Sandquist befann sig där för att göra reportage när ett kuppförsök inträffade. Leonardo Henrichsens TV-bilder har blivit världsunika – han filmade ända in i döden.

Nyhetsbilderna från Santiago de Chile den 29 juni 1973 är bland de mest kända i televisionens historia. Svensk-argentinaren Leonardo Henrichsen höll i kameran, han och Rapports korrespondent i Latinamerika, Jan Sandquist, befann sig i Chile för ett reportage om risken för statskupp där.

Just då inträffade en militärrevolt, ett förspel till kuppen den 11 september samma år, när general Augusto Pinochet störtade Chiles demokratiskt valde president Salvador Allende. Henrichsen och Sandquist hamnade bokstavligt talat i händelsernas centrum.

Orolig tid i Sydamerika

Henrichsen var argentinsk medborgare med en svensk far. Han hade arbetat med Jan Sandquist i fyra år, som fotograf i Latinamerika för det då nystartade Rapport i Sveriges Television. Det var en orolig tid på kontinenten, statskupper avlöste varandra i land efter land. Under de 16 statskupper Henrichsen och Sandquist bevakat tillsammans hade de flera gånger blivit beskjutna.

På morgonen den 29 juni 1973 mötte Jan Sandquist pansarvagnar när han i sin bil var på väg till Rapports kontor i centrala Santiago. Snart ekade skottsalvor mellan husväggarna nära presidentpalatset La Moneda, och Leonardo Henrichsens bilder visar hur Santiagobor flyr undan militärens kulor. 22 människor miste livet den dagen, en av dem var mannen som med sin kamera dokumenterade skeendet.

En lastbil med soldater rullar upp på andra sidan gatan. Henrichsen och Sandquist står kvar trots att militärens kulor viner i luften. En underofficer drar sin pistol, siktar och avlossar skott mot journalisterna, varpå han beordrar sina underlydande att göra detsamma. Henrichsen filmar hela sekvensen, också hur en soldat uppe på lastbilens flak lyfter sitt gevär, siktar och skjuter en kula i bröstet på honom.

Leonardo Henrichsen avled i Jan Sandquists armar, bara 33 år gammal. Han efterlämnade hustru och tre barn.

Banemannen hittades

Mer än 30 år senare lyckades en chilensk journalist avslöja identiteten på den underofficer som beordrade de dödande skotten mot Henrichsen. Den f.d. korpralen Hector Bustamante åtalades men avled i cancer i väntan på rättegången.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.