Malin Brännberg om beskedet: ”Många blir lättade nu, det har varit en tuff väntan med mycket oro”. Foto: SVT

Leversjuka Malin: En lättnad att veta att man får hjälp

Publicerad

Malin Brännberg, som genomgått en levertransplantation och därmed tillhör en av riskgrupperna för covid-19, välkomnar beskedet att riskgrupper som inte kan jobba hemifrån nu kan få tillfällig sjukpenning.

– Det är en lättnad att veta att de närmaste tre månaderna kommer jag att få hjälp, säger hon.

Eftersom Malin Brännberg jobbar inom barnomsorgen har hon inte kunnat jobba hemifrån, utan har i stället tagit tjänstledigt för att minska smittrisken. Nu kan hon, tillsammans med andra i samma situation, söka den tillfälliga sjukpenning som riksdagen fattade beslut om på tisdagen.

De nya sjukpenningen kan sökas av personer i riskgrupper och i vissa fall även av deras närstående. Ersättningen är på max 804 kronor per dag under 90 dagar.

Efterlängtat besked

Enligt Malin Brännberg är dagens besked efterlängtat av många.

– Många, många blir lättade nu, det har varit en tuff väntan med mycket oro, säger hon men tillägger samtidigt att hon är kritisk till att beskedet dröjt.

Många oroliga inför hösten

Malin Brännberg säger också att även om många nu kan få ekonomiskt stöd så är det bara tillfälligt och många är redan nu oroliga för vad som händer sen.

– Det är många som fortfarande känner en klump i magen inför framtiden och hösten, säger hon

Socialstyrelsen räknar med att så många som 210 000 personer kan vara aktuella för den tillfälliga sjukersättningen som föreslås träda i kraft den 1 juli och gälla till och med september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.