Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, går på M- och KD:s linje om att coronakommissionen borde vara på plats redan innan sommaren. Foto: Henrik Montgomery / TT

L vill ha coronakommission ”så snart som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad
Liberalerna vill, likt regeringen, att en coronakommission ska inrättas för att utvärdera Sveriges krishantering. KD och M vill att kommissionen ska vara på plats innan sommaren. L vill ha den på plats så snart som möjligt.

De flesta riksdagspartierna är eniga om att en coronakommission behöver inrättas, men vattendelaren har handlat om när.

I början av maj meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att man ska inrätta en så kallad coronakommission som ska utvärdera den svenska krishanteringen under pandemin. Förslaget var att kommissionen skulle vara på plats efter att krisen var över.

Initiativet har fått stöd av oppositionspartierna, men när nyheten kom krävde Kristdemokraterna att kommissionen skulle inrättas redan innan krisen är över.

Även Moderaterna håller med om att coronakommissionen bör finnas på plats redan innan krisen är över. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev partiledaren Ulf Kristersson och partisekreterare Gunnar Strömmer att kommissionen borde vara på plats redan innan sommaren.

”Är positiva”

Liberalerna ser värdet av att en coronakommission ska vara på plats, men är vaga med när de vill att den ska vara igång.

– Vi är positiva till en coronakommission. Vi ser att krisen kommer att pågå länge, så vi vill att den ska vara på plats så snart som möjligt, säger Adam Alfredsson, presschef vid Liberalerna.

Till TT har partiledaren Nyamko Sabuni (L) gett ett liknande svar.

– Jag tror att det är viktigt att vi börjar se den här situationen som vi befinner oss i som det nya normala och att vi fattar beslut som anpassas till situationen vi befinner oss i. Därför tror jag att det vore bra att vi får en kommission på plats så fort regeringen hinner få den på plats, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

V: klokt att vänta

Vänsterpartiet tycks mer gå på regeringens linje när det gäller tidpunkt.

– Alla vill ju ha en kommission, men jag tror att det kan vara klokt att vänta till efter sommaren. Den ska ju dra slutsatser och lärdomar, och vi vet inte hur sommaren blir, så vi skulle gärna vänta ett tag, men vi lägger ingen prestige i frågan, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet