Foto: TT

Jan Björklund kallade till krismöte med partiledningen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna höll på lördagen ett stort telefonmöte med partiledningen för att diskutera den senaste krisveckan inom partiet.

– Det är partiledaren Jan Björklund som kommenterar den diskussion som varit i riksdagsgruppen och problemen med att partiet talat med två tungor, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

Ett tusental partimedlemmar hade bjudits in till det extrainsatta mötet varav 400 deltog. Det handlade bland annat om riksdagsgruppen, EU-parlamentariker, och partistyrelsen. Även gruppledare, kommunalpolitiker och landstingsråd deltog.

”Nu ska leden slutas”

Endast partiledaren Jan Björklund får tala.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

– Det är av praktiska skäl eftersom det är svårt att föra en diskussion med så många samtidigt, säger Love Benigh.

– En kritiker som jag pratat med säger att nu handlar det om att sluta leden.

Mejlade partiikamraterna

I går skickade partiledaren Jan Björklund, enligt Ekot, också ut ett mejl till sina partivänner, där han kommenterade bråken.

”Jag vet att många är besvikna på att konflikter och kris har fått dominera bilden av Liberalerna.”

I meljet skriver han också:

”När vi i ledningen upprepade gånger går ut offentligt med olika åsikter skapar det en osäkerhet om vad Liberalerna egentligen vill.”

Krävde Ohlssons avgång

Det var i onsdags som flera ledande liberaler krävde Birgitta Ohlssons avgång, sedan hon öppet kritiserat partiledaren Jan Björklund vid flera tillfällen.

Ohlsson har bland annat motsatt sig att Björklund föreslagit att även Sverigedemokraterna borde bjudas in till övergripande partiöverläggningar.

Tina Acketoft, vice ordförande i Liberalernas riksdagsgrupp, och partistyrelseledamoten Anna Starbrink ansåg att Birgitta Ohlsson borde avgå ur partistyrelsen, något Starbrink senare framförde i en artikel på SVT Opinion.

Avgångskravet kritiserades i sin tur av andra ledande liberaler. Turbulensen pågick inför öppen ridå under flera dagar.

Måste visa ledarskap

Att telefonmötet hölls en lördagskväll underströk situationens allvar, menar SVT:s politikreporter Love Benigh.

– Det beskriver väl situationen där Jan Björklund behöver visa ledarskap. Han har på nytt har blivit ifrågasatt och måste visa att det är han som är partiledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet